5 tips om een schrijfroutine te starten

schriftje met telefoon en kopje thee ernaast

5 tips om een schrijfroutine te starten

Op welk moment van de dag ben jij op je best? ’s Ochtends, ’s avonds of misschien ’s nachts? Ook als je een avondmens bent kan het soms beter zijn om ’s ochtends te schrijven. Als je ‘s ochtends schrijft, heb je het in elk geval gedaan. Ik geef je vijf tips die je kunnen helpen bij het creëren van een schrijfroutine in de ochtend:

Beschrijf je ideale routine
Schrijf op hoe jouw ideale schrijfroutine er uitziet. Dit helpt je om het voor je te zien en vergroot de kans dat je het daadwerkelijk gaat doen.

Zorg dat je startklaar bent
Een avondroutine is bijna net zo belangrijk als die in de ochtend. Ruim de plek op waar je gaat schrijven, lees wat je als laatste hebt geschreven en schrijf een kattebelletje aan jezelf waarop staat waarover je morgen gaat schrijven. Misschien lukt het je niet elke keer, maar het zorgt wel voor een flow. Door op te schrijven waarover je de volgende dag wilt schrijven, stimuleer je je brein om er onbewust over na te denken.

Bedenk hoe laat je wilt opstaan
Zorg dat je genoeg slaap krijgt, zodat je de dag door kunt komen, maar zorg er ook voor dat er genoeg tijd is om te kunnen schrijven voordat de dag begint. Streef bijvoorbeeld naar een uur om ideeën te vergaren en te schrijven. Begint het leven in huis om zeven uur, dan moet je dus om zes uur klaar zijn om te starten met creëren en schrijven.

Niet snoozen
Voor sommige mensen helpt het om de wekker in een andere kamer te zetten dan waar ze slapen. Zo dwing je jezelf om daadwerkelijk uit je bed te komen om de wekker af te zetten. Dit maakt het een stuk moeilijker om op de snoozeknop te drukken en door te slapen.

Geef jezelf de tijd en wees niet te streng voor jezelf
Het zal best even wennen zijn om de wekker een stuk vroeger te zetten dan dat je gewend bent en je de routine eigen te maken. Je kunt ook kleinere stappen neem. Zet je wekker morgen een kwartier vroeger, de dag daarna een half uur, de dag daarna vijfenveertig minuten en zo verder.

Ben je, net als ik, echt geen ochtendmens? Kijk dan of je een schrijfroutine kunt inbouwen die werkt voor jou. Kun jij je eigen werktijd indelen? Blok dan bijvoorbeeld elke dag een lange lunchpauze en schrijf in die tijd. Let op dat je ervoor zorgt dat de schrijftijd niet stiekem uit de agenda verdwijnt.

Vond je dit een nuttige blog? Zou je ‘m dan willen delen met anderen voor wie de informatie handig kan zijn en/of de blog een like willen geven? Alvast bedankt!