fbpx

Zoek jij iemand die jouw ijzersterke teksten checkt en ze verbetert en foutloos maakt? Heb je geen idee hoe je een goede eindredacteur vindt? Ik leg het in deze blog uit.

Wat doet een eindredacteur?

Een eindredacteur neemt jouw tekst onder handen en herschrijft, redigeert of corrigeert die. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanscherpen van je tekst, zodat die commerciëler wordt of de tekst herschrijven naar B1-niveau (lees hier meer over B1-niveau). Een eindredacteur kan ook kijken naar de leesbaarheid, stijl en uniformiteit van je tekst of die nalopen op spelling, grammatica en stijlbreuken. 

Wat kost een eindredacteur?

Budget kan een rol spelen bij je keuze voor een eindredacteur. Grofweg zijn er drie vormen die eindredacteuren hanteren:

 • Een uurtarief
  Sommige redacteuren werken met een uurtarief. Dat varieert gemiddeld tussen de 45 en 65 euro, exclusief btw. Uitschieters naar boven en naar beneden komen ook voor.  
 • Prijs per woord
  Er zijn redacteuren die werken met een prijs per woord. Vrij gangbaar zijn tarieven van 3 of 7 cent per woord, maar 1 en 10 cent komen ook voor. 
 • Een projectprijs
  Hanteert een eindredacteur een projectprijs, dan betaal je een vooraf afgesproken tarief voor de opdracht. Bijvoorbeeld het redigeren van één blog of de twintig pagina’s op je website.

Soms zijn eindredacteuren bereid om je korting te geven op hun prijs, bijvoorbeeld als je een bepaalde hoeveelheid werk kunt garanderen. Bedenk ook dat goedkoop duurkoop kan zijn. Misschien werkt die goedkope eindredacteur een stuk langzamer dan een collega met een hoger tarief. Drie uur à vijftig euro is nog altijd meer dan één uur à honderd euro! Persoonlijk vind ik het ook belangrijk dat er een klik is met de mensen met wie ik samenwerk. Soms is het beter om iets meer te betalen als dit de samenwerking ten goede komt. 

Hoe vind je een eindredacteur? 
 • Vraag anderen om advies
  Misschien heb je collega’s, vrienden of familieleden die samenwerken met een eindredacteur. Vraag om namen en naar hoe de samenwerking verloopt. Hoor je dingen die jij ook belangrijk vindt? Bekijk vervolgens de websites van de potentiële eindredacteuren. Spreekt de ene je meer aan dan de andere? Maak een shortlist en benader die personen.
 • Plaats een opdracht op sites voor freelancers
  Er zijn websites die bemiddelen tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers. Jij geeft aan dat je een eindredacteur zoekt en freelancers kunnen op jouw oproep reageren. Voorbeelden van dit soort sites zijn https://www.freelance.nl of https://www.jellow.nl/. 
 • Benader een beroepsvereniging
  Tekstnet is een beroepsvereniging voor tekstprofessionals. Via de site kun je tekstschrijvers zoeken of een oproep voor een tekstschrijver plaatsen. Niet elk lid van Tekstnet is een eindredacteur, maar je treft ze er zeker aan.  
 • Zoek op LinkedIn
  LinkedIn is een soort digitale Rolodex. Je vindt er contactgegevens van experts op allerlei gebieden, dus ook eindredacteuren. Zoek op de term ‘eindredacteur’ en kijk wie er tevoorschijn komen of plaats een oproep op LinkedIn waarin je aangeeft op zoek te zijn naar een eindredacteur. Hoe duidelijker jij bent in wie en wat je zoekt, hoe groter de kans op een goede match is. 

eindredacteur

Tip: Kies een eindredacteur niet alleen uit, omdat hij/zij goede reviews heeft of omdat je collega enthousiast is. Kijk of er een klik is en spreek eventueel af dat de eindredacteur een betaalde proefopdracht doet. Zo kunnen jullie allebei kijken of de samenwerking goed bevalt. 

Kun jij hulp gebruiken bij het maken van content, het vertellen van jouw verhaal of het schrijven van teksten, zodat je de content die je naar de eindredacteur stuurt makkelijker op papier zet? Daar kan ik je bij helpen! Je leest hier op welke manieren dat kan. 

Wil je weten wanneer de deuren weer opengaan?

Vul hieronder je e-mailadres in en je hoort het zodra jij je kunt inschrijven.

Gelukt! We houden je op de hoogte!

Wil je weten wanneer de deuren opengaan?

Vul hieronder je e-mailadres in en je hoort het zodra jij je kunt inschrijven.

Gelukt! We houden je op de hoogte!

Pin It on Pinterest