fbpx
 

Redigeren, wat is het en hoe doe je dat?

laptop om een tekst te redigeren. Wat is het en hoe doe je het?

Redigeren, wat is het en hoe doe je dat?

Misschien is het een geruststelling om te horen dat er maar heel weinig schrijvers zijn die een perfecte eerste versie kunnen schrijven. Ik ook niet. Lang leve redigeren. Redigeren is het aanpassen van teksten om ze klaar te maken voor publicatie. Dit gebeurt door de tekst te veranderen, te herschikken of door gegevens toe te voegen of juist te verwijderen.

Wat is redigeren?

Er zijn meerdere stappen in het redigeerproces, maar waar het op neer komt, is: herschrijf, herschrijf en herschrijf. Laat je eerste versie een dag of twee links liggen voordat je er weer naar kijkt. Op die manier kun je een tekst loslaten en er met een frisse blik naar kijken. Pak je tekst er daarna weer bij, print ‘m, lees je tekst en vraag jezelf af welk onderdeel het sterkste is en waarom. Door deze vraag te beantwoorden, ontdek je wat werkt in jouw teksten en hoe je die kracht in de toekomst vaker kunt gebruiken. Schrijf je fictie? Vraag jezelf dan af of je scenes, karakters en verhaallijnen je tekst versterken. Doen ze dat niet? Schrap ze er dan uit. Je verhaal wordt korter, maar ook beter. Schrijf jij non-fictie? Pas dan op voor de kennisvloek. Als je veel over een onderwerp schrijft, ga je er vaak van uit dat je lezers er ook veel over weten. Dit is een gevaarlijke aanname. Geef altijd een context en een reden waarom je zegt wat je zegt.

Redigeren is leren van je fouten

Vraag jezelf af wat minder sterke onderdelen van je tekst zijn. Kun je die herschrijven waardoor ze gaan schitteren? Nee? Kijk dan waarom het niet werkt en leer van je fouten. Check of er onnodige woorden en jargon in je tekst staan. Vervang vaktaal door woorden die iedereen begrijpt. Je doet je lezer er een groot plezier mee. Natuurlijk is een grote woordenschat van waarde, maar nog belangrijker is dat je jouw idee helder en precies kunt overbrengen aan de lezer. Controleer of er onnodige spaties in je tekst staan en of je grammatica en spelling correct is.

To-do-lijst maken

Als je het redigeerproces een aantal keer op deze manier hebt doorlopen, kun je het printen overslaan en het redigeren in je brondocument op de computer doen. Dat gaat een stuk sneller. In Word kun je bijvoorbeeld de functie ‘opmerkingen’ gebruiken om aan te geven wat je moet herschrijven, moet herzien of waar je meer research moet doen om de tekst aan te kunnen vullen. Dit helpt je om snel te kunnen redigeren zonder dat je alle opmerkingen letterlijk aan je tekst moet toevoegen. Vervolgens kun je dan van opmerking naar opmerking gaan en het als een soort to-do-lijst afwerken.

Vond je de informatie in deze blog handig? Abonneer je dan nu meteen, (als je dat nog niet hebt gedaan), zodat je de nieuwste blog voortaan niet meer mist!