fbpx

In dit artikel deel ik TED Talks met je die bomvol inspirerende voorbeelden, inzichten en prachtige quotes over storytelling zitten. Bekijk ze, pas het doe en doe er je voordeel mee.

  • TED Talks storytelling: Het gevaar van een ‘single story’

Surfend op het web kwam ik een TED Talk tegen die me intrigeerde. De Nigeriaanse schrijfster Chimamanda Adichie vertelt hoe zij haar eigen authentieke stem ontdekte. Ze deed daarnaast een andere ontdekking waarvoor ze waarschuwt: het gevaar van een `single story’. Het horen van een enkel verhaal over een ander persoon, land of cultuur kan een vertekend beeld geven.

In een anekdote legt ze uit dat zij met haar donkere huidskleur en kroeshaar verhalen schreef over blanke meisjes met blond haar en blauwe ogen die in de sneeuw speelden en appels aten. En dat voor een Nigeriaans kind dat nog nooit in het buitenland was geweest, nooit sneeuw had gezien en mango’s at. Puur en alleen omdat ze Britse en Amerikaanse kinderboeken las bij gebrek aan Afrikaanse boeken.

Het horen van een enkel verhaal kan leiden tot een beperkt wereldbeeld en dat kan weer leiden tot vooroordelen en onbegrip. Deze TED Talk duurt een kleine twintig minuten. Ik hoop dat je de tijd neemt om ernaar te luisteren en meer te leren over het gevaar van het enkele verhaal.

  • TED Talks storytelling: The mystery of storytelling

In deze TED Talk vertelt Julian Friedman over de mysteries van storytelling. Veel schrijvers schrijven over hun eigen leven. Is hun leven spannend genoeg om als verhaallijn te dienen voor een boek dat miljoenen mensen willen verslinden? Vaak niet. Vandaar dat veel boeken fictie zijn.

Friedman gaat in op de vraag of er een formule is voor succesvolle verhalen. Het komt neer op: begin – midden – eind oftewel in lijden – strijd – overwinnen. Maar daarmee ben je er nog niet. Je moet weten waarom mensen verhalen nodig hebben en wat ze daarmee doen.

Hoewel deze talk veelal gericht is op storytelling in films, bevat hij interessante elementen die je ook als ondernemer kunt toepassen. Het bekijken/beluisteren ervan is de moeite waard.

  • TED Talks storytelling: The power of story

In deze TED Talk gaat Susan Conley in op de kracht van verhalen. Een aantal quotes uit haar talk:

  • “Writing from the heart is hard”
  • “You have to dare to access the material”
  • “I wrote myself out of cancer”

 

Vanuit haar overtuiging dat verhalen een krachtig instrument zijn, is Conley The Telling Room begonnen; een ‘creative writing lab’. Zij gelooft dat dankzij de kracht van verhalen, het leven van kinderen en samenlevingen kan veranderen.

  • TED Talks storytelling: How to write a story

John Dufresne zet in deze TED Talk uiteen hoe je een verhaal kunt schrijven. “Only trouble is interesting”, “Taking the path of most resistance” en “What you don’t know is more interesting” zijn een aantal uitspraken die hij tijdens zijn talk doet. Het gaat om het stellen van vragen (question), het zoeken (seek) en ontdekken (explore).

Je hebt één centraal karakter nodig. Dat karakter moet iets graag willen, moet iets overwinnen om datgene te krijgen dat hij wil hebben. Ook gaat Dufresne in op het principe ‘show, don’t tell’ en het belang van details.

Een interessante talk waarbij hij aan de hand van een opzet voor een verhaallijn kennis deelt.

  • TED Talk: The story of life

Hoewel ik zelf graag verhalen vertel met woorden, zijn er andere manieren om verhalen te vertellen, bijvoorbeeld met video of fotografie. Frans Lanting is een gerenommeerd natuurfotograaf. Zijn werk heeft onder andere in National Geographic gestaan en een aantal van zijn boeken is met prijzen bekroond. In deze TED Talk praat Lanting over het LIFE Project. Geniet van zijn poëtische verhaal en al het moois dat moeder aarde ons biedt. De prachtige muziek is van Philip Glass.

  • TED Talk: Elizabeth Gilbert over mislukking

Maak je als ondernemer content, dan gaat het je gegarandeerd overkomen dat je de plank een keer (of zelfs meerdere keren) compleet misslaat. Zo’n stuk content waar niemand op reageert. Overkomt jou dat? Bekijk dan deze TED Talk van Elizabeth Gilbert (schrijfster van onder andere ‘Eat Pray Love’).

Een afwijzing krijgen, voelt vaak persoonlijk. Het maakt niet uit of je een blauwtje loopt of een uitgever schrijft dat je manuscript nooit een gepubliceerd boek zal worden. Dat laatste overkwam mij ooit. Ik baalde er stevig van en twijfelde even of ik nog wel verder wilde werken aan mijn verhaal. Totdat ik me realiseerde dat dit de mening van één man was. Waren er niet genoeg voorbeelden van bestseller auteurs die postzakken vol afwijzingen hadden gekregen? Gilbert zegt hierovert: ‘Ik hield meer van schrijven dan dat ik mislukking haatte’.

Storytelling Inspiratieboek

Wil je meer inspiratie op het gebied van storytelling? Download dan gratis mijn storytelling Inspiratieboek. Een e-book bomvol informatie over het vertellen van de verhalen en voorbeelden van de grote en kleine bedrijven.

Wil je weten wanneer de deuren weer opengaan?

Vul hieronder je e-mailadres in en je hoort het zodra jij je kunt inschrijven.

Gelukt! We houden je op de hoogte!

Wil je weten wanneer de deuren opengaan?

Vul hieronder je e-mailadres in en je hoort het zodra jij je kunt inschrijven.

Gelukt! We houden je op de hoogte!

Pin It on Pinterest