fbpx

Ben jij een van die mensen die denkt dat een verhaal in een keer goed moet zijn? Of ben jij zo iemand die teruggaat tijdens het schrijven om fouten te verbeteren terwijl je daarna de draad weer oppakt om verder te schrijven? Herken je jezelf daarin? Dan moet je nu vooral even verder lezen. Herken je jezelf niet? Bravo, jij bent van een uitstervend soort mens dat alles in een keer goed opschrijft, net als Louis Couperus, en dan is dit blog niet voor jou. Dit blog is bedoeld voor mensen die tijdens het schrijven verbeteren omdat ze denken dat hun schrijfsel daardoor beter wordt.

Laat me je direct maar uit de droom helpen: dat wordt het niet. Het is een illusie om te denken dat tussentijds verbeteren je tekst beter maakt. Het haalt je uit de flow van je schrijven en maakt het zelfs moeilijker om je tekst af te krijgen.

Schrijven is niet het verwoorden van een gedachte, maar juist het vinden van die gedachte. Al schrijvende zie je die gedachte steeds scherper voor je en kun je de gedachte door herschrijven steeds scherper verwoorden.

Schrijven is een handeling die je in een flow verricht.  De inspiratie bloeit op en je gaat er eens lekker voor zitten om een blog, tekst of verhaal op het digitale papier te krijgen. Je handen vliegen over het toetsenbord, je zit lekker in je verhaal en dan maak je een tikfout of creëert een zin die niet lekker loopt. En dan?

Dan ga je gewoon door met schrijven. De flow waar je in zit, kun je beter vasthouden. Kom later nog maar eens terug om je zinnen en tikfouten te verbeteren. Nu kun je het beste eerst je verhaal afmaken en daarna ga je redigeren.

Verbeteren van je tekst

Laat je tekst dan vooral een dagje liggen. Ga niet direct aan de slag met je correctieronde. Hoe meer afstand je hebt, hoe beter je correcties zullen zijn en hoe frisser je in je nakijkwerk kan stappen. Dit is het moment waarop je typfouten, slechtlopende zinnen en spellingsfouten, punten en komma’s en grammatica gaat verbeteren.

Een andere reden waarom je beter niet je tekst tijdens het schrijven kunt verbeteren, is vanwege het schrappen. De alinea die net zo hard hebt zitten verbeteren tijdens het schrijven, ga je misschien wel verwijderen omdat hij niet in het verhaal past of omdat hij misschien niet helemaal zegt wat je wil.

Dus stop met tussendoor verbeteren van je teksten en schrijf gewoon door. Schrijf je verhaal af in de flow waar je in zit en ga pas nadat je verhaal af is alle spelfouten, grammatica fouten en niet-lopende zinnen verbeteren. Schrap de zinnen en alinea’s die er niet toe doen en scherp je verhaal aan totdat het niet scherper kan. Dan heb je een goede tekst geschreven.

Dit is een gastblog geschreven door Martha Pelkman.

Wil je weten wanneer de deuren weer opengaan?

Vul hieronder je e-mailadres in en je hoort het zodra jij je kunt inschrijven.

Gelukt! We houden je op de hoogte!

Pin It on Pinterest