B1 schrijven: wat is het en hoe doe je het?
Moeilijke woorden gebruiken in je tekst is het stomste dat je kunt doen. Je denkt er slimmer door te lijken, maar bereikt vaak het tegenovergestelde. Een deel van je lezers begrijpt niet waarover jij het hebt en haakt af. Het is dus belangrijk dat je ervoor zorgt dat jouw teksten aansluiten bij het kennisniveau van je lezer.
Taalniveau ontdekken
De Raad van Europa stelde taalniveaus vast. Er zijn er 6. Die taalniveaus zijn een soort meetlat om aan te geven hoe goed iemand een taal begrijpt en beheerst. A is het laagste taalniveau en C het hoogste. Dit zijn de cijfers:
Zoals je ziet, hebben de meeste mensen taalniveau B1. Maar wist je dat bedrijven en de overheid vaak op taalniveau C1 communiceren met hun klanten? Als jij C1-niveau hebt, is de kans groot dat je automatisch teksten op dat niveau schrijft. Maar als jouw potentiële klant B1-niveau heeft, dan komt jouw boodschap niet over. Ga na welk taalniveau jouw klant heeft en pas je teksten daarop aan. En denk voor dat je begint met schrijven goed na over wat het probleem is van je klant. Geef de informatie die jouw klant verder helpt en niet wat jij als organisatie wilt vertellen. Door dit te doen vergroot je de kans op conversie. Nog een dingetje: dat iemand C1-niveau heeft, wil niet per se zeggen dat die persoon het fijn vindt om teksten in C1 te lezen. Het vraagt meer energie om een moeilijke tekst te lezen dan een makkelijkere tekst. Houd dat in het achterhoofd als je teksten schrijft.
Bij B1-schrijven gaat het niet alleen maar om eenvoudige woorden. Het gaat ook om de structuur van de tekst, om het overzicht én om de inhoud.
Opbouweisen B1-tekst:
- geef alleen die informatie die de lezer nodig heeft
- begin met de hoofdboodschap
- laat alinea’s bestaan uit maximaal 10 tot 15 zinnen of ongeveer 100 woorden en zorg ervoor dat de alinea’s de hoofdboodschap ondersteunen
- zet boven de alinea’s duidelijke tussenkopjes die aangeven waarover de alinea gaat
- zorg voor voldoende witruimte en gebruik opsommingen
Taaleisen B1-tekst
- schrijf zinnen met een gemiddelde zinslengte van liefst 10, maximaal 15 woorden. Maak je zinnen zo eenvoudig mogelijk.
- schrijf actieve zinnen. Kijk in elke zin of je het woord ‘worden’ kunt laten vervallen. Vergelijk: ‘De chef kookt een maaltijd voor u’ met ‘Er wordt een maaltijd voor u gekookt door de chef. De eerste zin is actief geschreven, de tweede passief. De meeste mensen vinden actieve taal fijner lezen.
- gebruik alleen woorden die veel voorkomen, niet te lang zijn en een letterlijke betekenis hebben. Zoekeenvoudigewoorden.nl en www.ishetb1.nl zijn handige sites waarop je kunt checken of een woord B1 is.
- gebruik alleen jargon als de doelgroep dat van je verlangt. Kent jouw lezer het jargon niet, gebruik het dan niet of leg de termen uit.
- vermijd vaagtaal. Schrijf niet dat iemand tijdig moet laten weten of hij bij je evenement aanwezig is. Tijdig is een rekbaar begrip. Laat voor 1 oktober aanstaande weten of je erbij bent, is een stuk concreter.
- gebruik veel verwijswoorden, zoals ‘maar’, ‘want’ en ‘dus’. Dit helpt de lezer om de rode draad in de tekst te volgen.
B1 schrijven voorbeeld
Kun je alle teksten in B1 schrijven? Volgens Bureau Taal https://www.bureautaal.nl wel. Zij hebben zelfs het wetboek in B1 omgezet. Op de site staat een mooi voorbeeld van een tekst over personenhulpverlening:
De originele tekst:
Personenhulpverlening
Wanneer u tijdens uw reis problemen krijgt, kunt u wereldwijd een beroep doen op de Alarmcentrale, die dag en nacht voor u klaarstaat. Onze medewerkers kunnen u medisch advies geven en kennen de weg naar de juiste artsen of ziekenhuizen in uw vakantieomgeving. Ook voor hulp bij autopech of een ongeval is onze alarmcentrale u graag van dienst, gewoon in het Nederlands.
De eenvoudige tekst:
Advies
Als u tijdens uw reis hulp nodig hebt, belt u de Alarmcentrale. U kunt 24 uur per dag bellen. We kunnen u medisch advies geven. En we kunnen vertellen naar welke arts of welk ziekenhuis u kunt gaan. Bel ons ook als u autopech heeft, of als u een ongeluk heeft gehad.
Welke tekst vind jij fijner lezen?
Hopelijk besef je door het lezen van deze blog dat moeilijke woorden gebruiken niet altijd de slimste keuze is als je zo veel mogelijk mensen wilt bereiken. B1 schrijven is in het begin even wennen, maar ook jij kunt het, daar ben ik van overtuigd!