Mindset

Pijn: ga er juist naartoe!

Pijn… onze eerste reactie is vaak om ons ertegen te verzetten. Je wilt de pijn niet voelen, je wilt dat de pijn weggaat. Maar is dat ook de beste optie? Of is het slimmer om naar de pijn toe te gaan? Je leest het in deze blog.

 

Laat ik meteen beginnen met een belangrijk onderscheid: in deze blog heb ik het over emotionele pijn. Acute pijn in je lijf is een teken dat er lichamelijk iets niet goed is. Er is iets beschadigd en het lichaam geeft een ‘alarmsignaal’ aan je hersenen. Is dat het geval, ga dan naar een dokter toe. Al kiezen we er ook hier vaak voor om van de pijn weg te gaan en die te verdoven met een pijnstiller. Wat dat betreft zijn er absoluut parallellen te trekken tussen emotionele en fysieke pijn.

 

Wat is emotionele pijn?


Emotionele pijn is pijn die zich uit via je emoties. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld verdriet, angst of woede. Het gaat bij de term ’emotionele pijn’ vooral om de weerstand die we voelen tegen de pijn. Daar waar het pijn doet, daar wil je meestal niet zijn. Het is nou eenmaal niet heel tof om bijvoorbeeld eenzaamheid, angst of verdriet te voelen. We zijn geconditioneerd om bij pijn weg te gaan met alle gevolgen van dien. Je lichaam kan zich gaan aanspannen, je kunt sneller gaan ademhalen en gefrustreerd raken. Maar die emoties doorvoelen daar zit wel je winst, je groei als mens. En hoe langer je wegblijft bij verdriet, angst of pijn hoe langer je het met je meedraagt.

 

Hocus pocus poef…not


Die emoties gaan niet ineens vanzelf hocus pocus weg. Die blijven in jouw onderbewustzijn rondhangen en nestelen zich ergens in jouw lijf. Je kunt wel doen alsof het er niet is, maar daarmee houd je jezelf voor de gek. Hoe langer je dat doet, hoe groter de kans wordt dat je op een gegeven moment last krijgt van je lijf of ziek wordt.

 

Survive vs thrive


De emotionele pijn wegdrukken en er niet naar willen kijken, houdt je in Survivor mode. Misschien denk je dat dit niet voor jou geldt, omdat je best een lekker leven hebt en dingen voor elkaar krijgt. Maar er is een verschil tussen survive en thrive. Als je in survival mode staat, is je lijf aan het overleven. Het schakelt bepaalde functies uit (denk aan voortplanting) om ervoor te zorgen dat je bijvoorbeeld harder kunt rennen om aan die tijger te ontsnappen. Voor thrive is het belangrijk dat je rust en ontspanning ervaart. Zolang jij de ‘negatieve’ emoties wegdrukt, voelt het voor jouw lichaam alsof het een geheim moet bewaren. Da’s mega hard werken voor je lijf. Het is voortdurend (onbewust) bezig met verdriet, angst en pijn. Wanneer je die emoties toelaat en vervolgens loslaat, ontstaat er meer ruimte. Je hebt meer energie. Die gaat niet meer naar het voeden dan je frustratie, maar kan naar leuke dingen gaan.  

 

Verdedigingsmechanismes


We hebben allemaal verdedigingsmechanismes ontwikkeld om pijn niet te hoeven voelen. Vaak vallen ze in de categorie vluchten, verdoven of vermijden. “I put food on top of it” is een uitspraak die ik ooit in de serie Private Practice hoorde. Yep… that was me. Vooral dingen gaan eten om maar niet te hoeven voelen. Misschien zit het ‘m voor jou niet in te veel eten, maar in veel seks hebben, alcohol drinken, feesten, drugs gebruiken, uren bingewatchen of je suf piekeren. Kortom, afleiding zoeken om die emoties niet te hoeven voelen.

 

Emoties als kracht


Misschien zie jij ‘negatieve’ emoties als iets slechts. Maar wat als ik jou zou zeggen dat er geen positieve en negatieve emoties zijn. Dat het alleen maar fysieke sensaties zijn die jou in beweging brengen. Emoties zijn energieën in beweging, die door je lichaam stromen. Ze vertellen je iets over hoe het met je gaat. En emoties zijn altijd tijdelijk (wist je dat uit onderzoek blijkt dat een heftige emotie maximaal 90 seconden duurt?). Je mag er dus op vertrouwen dat, wanneer je de emotie doorvoelt, deze gewoon weer wegstroomt. 

 

Emotionele pijn voelen – hoe doe je dat?


Je emoties voelen doe je niet met je hoofd, maar met je lijf. Dit kun je doen op het moment dat je een pijnlijke emotie voelt: sluit je ogen en voel de sensaties. Waar in je lichaam voel je iets? Kun je de emotie een kleur geven? Beweegt de emotie? Kun je de emotie de tegengestelde richting op laten bewegen? Als je pijnlijke emotie zou kunnen spreken, wat zou die dan zeggen?

 

Wil je meer weten over hoe je emoties kunt loslaten? Lees dan deze blog over het onderwerp.

 

Naar de pijn toegaan

Voorkomen is beter dan genezen. Dat is in het geval van pijnlijke emoties ook. De oefening hierboven kan je daarbij helpen. Wil je aan de slag gaan met het loslaten van emoties die in je lichaam opgeslagen liggen, dan kan ademwerk je helpen.

Ik weet nog dat ik de eerste keer een breathworksessie deed volgens de Revelation Breathwork-methode. Geen idee wat ik kon verwachten. Het adempatroon zette van alles in mijn lijf in werking. Er was geen ontsnappen mogelijk (tuurlijk wel door ermee te stoppen, maar daar was ik te nieuwsgierig voor). Ik voelde de energie in mijn lijf in beweging komen, zich een uitweg zoekend in mijn lijf. Mijn handen verkrampten en werden mega warm. Ik moest gapen, huilen en mijn armen en benen tintelden. Allemaal manieren van mijn lichaam om de vastgezette energie los te laten. Ik vond het zó bijzonder. “Ik heb er geen woorden voor”, dat zei een van mijn klanten pas ook na het doen van een breathworksessie. Ze wist dat ze tijdens de sessie shit had losgelaten. Juist door naar de pijn toe te gaan die in haar lijf opgeslagen lag en die los te laten. Het mocht er ineens zijn en kreeg letterlijk ruimte.

 

Naar de pijn toe gaan, vraagt om moed. Weet dat je het niet alleen hoeft te doen. Vraag om hulp als je die nodig hebt. Dat kan in de vorm zijn van een coach, maar ook in de vorm van een modaliteit als ademwerk. Ben jij benieuwd wat breathwork kan doen? Vraag dan nu de gratis breathworksessie aan.

 

En wees (extra) lief voor jezelf als je dit inner work gaat doen. Doe dingen die ontspannend voor je zijn; gun jezelf een massage, volg een yin yoga les (bijvoorbeeld online bij Adriene, mijn favoriet) of spreek af met die goede vriend(in) waar je zo mee kunt lachen.