Mindset

Van positief denken word je ziek

Hoewel ik erg geloof in de kracht van positief denken, schuilt hier ook een groot gevaar in. ⁠⁠Ik hoor sommige mindset coaches en coaches op het gebied van de wet van de aantrekking en manifesteren heel hard roepen dat als er een negatieve emotie bij je opkomt, je die gewoon moet wegduwen. “Als je je rot voelt, moet je dat gewoon negeren en een stapje omhoog gaan op de emotional scale. Positief denken, dat helpt!”⁠⁠


Luister je liever dan dat je leest? Check dan deze aflevering van de podcast over dit onderwerp.


Maar weet je… er gebeuren nou eenmaal klote dingen in je leven. Er overlijden mensen van wie je houdt, de economie krijgt weer een dip met alle gevolgen van dien of je relatie wordt verbroken. En that sucks big time.


De bom barst

De gevoelens die daarbij komen kijken negeren en vooral maar blijven roepen hoe fijn het leven is, werkt in mijn ogen niet. Als je niets met die negatieve gevoelens doet, nestelen ze zich ergens in je lichaam. En vaak begint het -zonder dat je het wellicht doorhebt- aan je te vreten. Dan barst op een onverwacht moment de bom, spring je ineens om niets uit je vel of word je ziek.


Eerlijk is eerlijk, als je mij dit een paar jaar geleden had gevraagd, dan had ik over dit onderwerp geen mening of gedacht dat het onzin was. Maar na de diagnose acute leukemie bij mijn schoonzus ben ik heel erg veel gaan lezen over hoe mensen ziek worden, hoe ze kunnen genezen en over de rol van energie in je lichaam.


Placebo-effect

En zijn een paar boeken die ik heel interessant vond, zoals Jij bent de placebo van Joe Dispenza. Het gaat in op het feit dat een placebo vaak een even goed effect heeft als een operatie of een pil. Ik was helemaal flabbergasted dat het placebo-effect zo groot is. Echt een waanzinnig mooi boek om te lezen. Een ander boek waar ik ook echt van onder de indruk was en nog steeds ben, is Waking The Tiger van Peter Levine. Het gaat over hoe wij reageren op trauma’s en wat wij kunnen leren van het dierenrijk.


Fight – flight – freeze

Als er in ons leven iets heftigs gebeurt, we een traumatische ervaringen beleven, kunnen we op een paar manieren reageren:

  • Fight / vechten
  • Flight / vluchten
  • Freeze / bevriezen


Hetzelfde geldt voor dieren, maar er is een groot verschil. Stel een Gazelle wordt aangevallen door een door een leeuw dan kan hij vechten, vluchten of bevriezen. Stel dat hij voor bevriezen kiest, dan worden er bepaalde processen in het lijf opgestart waardoor de gazelle bijvoorbeeld geen pijn voelt als de leeuw hem bijt. Het kan ook zo zijn dat de leeuw de gazelle meeneemt als lekker hapje voor de kleintjes. Op het moment dat de leeuw de jonkies is halen, kan de gazelle ontwaken uit de bevriesstand en alsnog ontkomen.


Trauma loslaten

Cruciaal is dat een gazelle niet zomaar terug zal keren naar de kudde. Het beest neemt de tijd om de energie die is losgekomen door die traumatische gebeurtenis te verwerken. Hij doet dat door te trillen. En da’s prachtig, want dan kan die energie zich dus niet opslaan in het lichaam om het beestje op een later moment te blokkeren en saboteren.


Energie vasthouden

En dat is wat wij mensen dus over het algemeen niet doen. Ja, we vechten, vluchtten of bevriezen, maar nemen meestal niet de tijd om de energie/adrenaline los te laten. Zo nam ik een aantal jaar geleden op de snelweg een afslag om de snelweg af te gaan. Op de een of andere manier raakte ik de controle over het stuur kwijt en eindigde 180 graden gedraaid met mijn auto op de afrit. Ik was enorm geschrokken en over de pis van wat er was gebeurd. Na de auto weer gestart te hebben en naar mijn bestemming te rijden, heb ik de auto geparkeerd. Daar heb ik mega zitten shaken. En daarmee heb ik de energie die van de schrik vrijgekomen was, losgelaten. Een uitzondering, want meestal doen we dat dus niet. Gaan we gewoon door alsof er niets aan de hand is, terwijl er in je lijf wel degelijk iets is gebeurd. Het is heel goed om de tijd te nemen om die energie dus je uit lijf te laten gaan.


Emoties loslaten

Negeer ze dus niet, maar erken ze en doorvoel ze. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kunt doen, bijvoorbeeld door reiki te doen, te rage dancen, breathwork te gebruiken of erover te journalen. Breathwork is een modaliteit waar ik echt enorm fan van ben. Daarom heb ik ook gekozen voor een combinatie van journaling en breathwork in mijn programma Breathe & Write. Journaling maakt het onbewuste bewust en met breathwork laat je vastzittende energie los. De vorm die ik inzet, roept een soort gecontroleerde fight – flight reactie op, zodat jouw lijf alsnog die opgeslagen energie kan loslaten. Deelnemers aan Breathe & Write krijgen ook reiki op afstand als extra ondersteuning om vastzittende energie los te laten.


Triggers

Hetzelfde geldt voor triggers. Als iets of iemand jouw ‘button pusht’, wordt er iets in jou geraakt dat nog niet geheeld is of dat je nog niet accepteert van jezelf. Die ander heeft die knop namelijk niet geplaatst, die drukt er alleen op. ⁠⁠Wanneer dat gebeurt kun je denken: Dit voelt niet goed. Ik kies een beter voelende gedachte. En misschien voel je je dan inderdaad even fijner. ⁠⁠

⁠⁠

Maar… als jij niet met de trigger aan de slag gaat, blijft dit terugkomen en zul je altijd een beter voelende gedachte moeten kiezen. En terwijl jij je gevoelens negeert en happy thoughts denkt, nestelen die emoties zich ergens in je lichaam. Wachtend op de volgende keer dat iemand jou triggert, of erger nog… totdat jij er ziek van wordt. ⁠⁠

⁠⁠

Als je eerlijk naar je triggers durft te kijken en de oorzaak aanpakt, word je niet meer getriggerd en hoef je geen beter voelende gedachte te kiezen. Simpelweg omdat jouw ‘knop’ verdwenen is. ⁠⁠


⁠⁠Journaling vragen

Dus negeer die triggers niet, maar erken ze en verwerk ze. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kunt doen, bijvoorbeeld door jezelf via journaling gerichte vragen te stellen, zoals:⁠⁠

⁠⁠

– Wat/wie triggert mij? ⁠⁠

– Welke emotie(s) voel ik?⁠⁠

– Wat kan ik hiervan leren?⁠⁠

⁠⁠

Hopelijk helpen deze vragen jou om je emoties niet langer te negeren, maar ze toe te laten en los te laten. Wil je een deep dive? Kijk dan eens of Breathe & Write iets voor je is.