Mindset

De waarheid over self-care

Je hebt allerlei boeken gelezen over self-care, je wandelt en mediteert. Je zorgt beter voor jezelf dan je ooit hebt gedaan en toch wringt het ergens. Misschien voel je je nog schuldig over tijd voor jezelf nemen. Of is het op de een of andere manier steeds lastiger om je te verbinden met de wereld en mensen om je heen. Tijd voor jezelf nemen zorgt voor wrijving. Klinkt dat bekend?

 

Zo ging (en gaat) het voor mij in elk geval wel toen ik van self-care een prioriteit maakte. Mijn ouders staan altijd voor anderen klaar. En hoewel dat een mooie eigenschap is, kan het ook een valkuil zijn wanneer dat ten koste gaat van jezelf. En dat ging het in mijn geval wel eens (of nou ja… regelmatig). Ik stond altijd klaar voor anderen of ik daar nou tijd, zin of energie voor had, of niet. Dat dit niet goed was voor mij én voor die ander had ik toen nog niet door. Want onbewust voelt die persoon echt wel dat jij er niet voor de volle 100 procent bij bent.

 

Isolatie

Toen ik me daarvan bewust werd (en grenzen leerde stellen), zorgde dat ook voor een vorm van isolatie. Ik stopte met het grootste deel van het vrijwilligerswerk dat ik deed en sprak minder vaak af met mensen. Corona speelde daar absoluut ook een rol in, want er was minder mogelijk. Maar ik had er ook geen behoefte aan. Mijn gedachten, overtuigingen en behoeften waren veranderd, maar mijn omgeving (nog) niet. Ik vond het niet makkelijk om daarmee om te gaan.

 

Loslaten

Misschien heb jij hetzelfde meegemaakt. Misschien sta je aan het begin van je self-care reis of heb je iets anders meegemaakt, maar herken je het gevoel. Dat als jij verandert, je omgeving niet mee verandert en dat voor wrijving kan zorgen. Is dat het geval, dan is mijn eerste tip: Laat Het Los!!


"Self-care isn’t always about manicures, bubble baths and healthy food. Sometimes it is forcing yourself to get out of bed, take a shower and participate in life again."

Meredith Marple

 

Waarom kun je afstand voelen als je voor self-care kiest?

  1. Ego: Je hebt je overtuigingen veranderd (Hell yes dat ik het waard ben om goed voor mezelf te zorgen!) en hebt een nieuwe ‘waarheid’ gecreëerd. Als je net zoals ik bent (I’m learning…), wil je die nieuwe waarheid het liefste van de daken schreeuwen, maar lang niet iedereen zit daarop te wachten of is klaar voor verandering. Mensen willen vaak niet veranderen. Ze willen vasthouden aan hun eigen overtuigingen en met jouw ‘rare’ mening vorm je een soort van bedreiging voor ze. En wat doe je met een bedreiging? Die ga je (meestal) uit de weg. De kans is dus groot dat ze zich van je afkeren waardoor jij je alleen voelt komen staan.
  2. Het betrayal syndrome (verraad syndroom): Hetgeen jou bindt met vrienden en familie is over het algemeen de overtuigingen die je deelt en manier waarop je naar de wereld kijkt. Heb je wel eens gehad dat een familielid of vriend(in) een partner kreeg die heel anders tegen dingen aankeek? Wat vond je daarvan? De kans bestaat dat je het vreemd vond. Dat je eraan moest wennen. Hetzelfde kan gebeuren wanneer jij verandert. Dat kan voor de ander voelen als ‘verraad’. Hoezo denk jij ineens anders over dingen en zeg jij nee? Houd er rekening mee dat ze over jou gaan oordelen. En waak ervoor dat jij over de ander(en) gaat oordelen. 
  3. Vibrationele verandering: Als je vanuit metafysica kijkt, zorgt het veranderen van jouw overtuigingen en gedrag ook voor een verandering van de vibratie die je uitzendt. Wanneer jouw vibratie (heel) anders is dan die van familie en vrienden, kan dit zorgen voor een gevoel van afstand.

 

Het is belangrijk dat je een manier vindt om met de veranderingen in jezelf en je omgeving te leren omgaan. Jezelf afzonderen, is vaak kiezen voor de makkelijke weg. Op die manier hoef je namelijk de confrontatie niet aan te gaan. Dat kan voor de korte termijn een oplossing zijn, maar niet voor de lange(re) termijn. Het draagt ook niet bij aan je self-care. Wij mensen zijn nou eenmaal sociale wezens. Contact met anderen heb je ook nodig om lekker in je vel te zitten.

 

Hoe blijf je in verbinding?

  1. Laat de controle los: Je hebt geen controle over de gedachten, meningen en overtuigingen van anderen, dus laat het los… Jouw overtuigingen opdringen, werkt eigenlijk altijd averechts. Zij mogen hun waarheid hebben en jij die van jou. Lead by example. Laat zien hoeveel self-care jou brengt. Als het aansprekend is, zullen ze vanzelf meer willen weten wanneer ze daaraan toe zijn.
  2. Voel compassie voor jezelf en de ander(en): iedereen heeft zijn eigen proces en doorloopt dat in zijn eigen tempo. Bij jou is dat ook niet van gisteren op vandaag gebeurd of wel? Geef anderen de tijd en ruimte om zich te ontwikkelen. Probeer je in hun situatie in te leven en niet te oordelen. Iedereen wil graag in zijn waarde worden gelaten. Zij, en jij ook! 
  3. Zoek bewust naar verbinding: Er zullen dingen zijn waarover je van mening verschilt. En da’s prima. Maar er zijn vast ook (nog) dingen waarover jullie hetzelfde denken. Focus op die dingen. En kijk naar waar je dankbaar voor kunt zijn. 

 


Self-Care Challenge & journal

Ben jij stappen aan het zetten op het gebied van self-care en kun je daar hulp bij gebruiken? Volg dan mijn gratis Self-Care Challenge. Of neem een deep dive in het onderwerp met behulp van mijn Self-Care Journal.