Mindset

De 5 basiselementen van self-care

Self-care het klinkt allemaal zo makkelijk. Wat tijd voor jezelf nemen, dingen doen waar je blij van wordt en lief zijn voor jezelf. Maar waarom is het dan toch zo verrekte moeilijk? En wat moet je doen om ervoor te zorgen dat self-care een vast onderdeel wordt van jouw leven? Zorgen dat je deze 5 elementen nailt!


Luister je liever dan dat je leest? Check dan deze aflevering van de podcast over dit onderwerp.


1. Begrijp jouw behoeften


We hebben ze allemaal… behoeften, maar soms zijn we onszelf er alleen niet van bewust. Het kan ook zijn dat we zo gewend zijn de behoeften van anderen voorop te stellen dat we die van onszelf vergeten zijn. Soms negeren we wat we nodig hebben zo ontzettend lang dat ons lijf in opspraak komt. Word je ineens wakker met hoofdpijn waardoor je met moeite je bed uit kunt komen. Je gooit er een paar pijnstillers in, want hé het komt vandaag echt even niet uit om het rustiger aan te doen.

 

Heb je er wel eens bij stilgestaan dat je hoofdpijn je iets probeert te vertellen? En luister je in dat geval naar je lijf? Neem eens een moment de tijd om jezelf die vraag te stellen. En dan ook te luisteren naar het antwoord dat er komt. Ik weet dat wanneer mijn rechterarm pijn begint te doen, ik te veel heb gedaan en ik meer rust mag nemen. 

 

En hoe zit het met die subtiele nudges dat je je tante wilt bellen, die vriendin een appje wilt sturen of je moeder wilt bezoeken? Luister je daarnaar of duw je ze weg, omdat je er geen tijd voor hebt (of denkt te hebben…). Het lijkt misschien allemaal onbelangrijk en tijdverspilling, maar is dat zo? Waar draait het nou écht om in het leven? Wat vind JIJ belangrijk?

 

Als je weet wat jij belangrijk vindt en wat jouw behoeften zijn, wordt het maken van keuzes ineens een stuk makkelijker. Dan kies je voor het lezen van dat goede boek in plaats van stofzuigen of ga je met een vriendin winkelen en koop je voorgesneden groenten. Who cares dat je ze niet zelf snijdt? 


2. Stel grenzen


Kun jij makkelijk nee zeggen? Sommige mensen zijn er een kei in, maar veel mensen vinden het moeilijk om te doen. Het gevoel dat je een ander teleurstelt, ze je niet aardig vinden of de gedachte dat er een mega probleem ontstaat doordat jij weigert… Dus zeg je ja, terwijl je ondertussen tegen jezelf moppert “Deze ene keer doe ik het nog” of “Komt wel goed, ik krijg het op de een of andere manier wel gedaan”.

 

Hoe weet je nou wanneer jouw grens is overschreden? Door hoe je je voelt. Loop je te mopperen als je doet wat je is gevraagd of doe je het fluitend? En hoe reageerde je lichaam toen je het verzoek kreeg? Zei het NEE!!! En reageerde jij met een ‘Ja’? Je lichaam laat het je altijd weten wanneer er een grens is bereikt. De vraag is of jij ernaar wilt luisteren? Doe je dat niet, dan loop je het risico dat je lichaam -op den duur- gaat protesteren en je klachten krijgt.

 

Een zin die mij altijd helpt, is: nee zeggen tegen een ander is ja zeggen tegen jezelf.


Vraag jezelf voordat je (uit automatisme) ja zegt voortaan het volgende eens af:

  • Hoe reageert mijn lijf op deze vraag (met een ja of nee)?
  • Is er iemand anders die deze taak kan doen?
  • Als ik er morgen niet meer ben, wordt de taak dan toch gedaan?
  • Ben ik de beste persoon voor deze taak?
  • Moet het NU gebeuren?

 

Ze helpen je om de boel in perspectief te zetten en respect te hebben voor jouw eigen grenzen. En geloof me… zodra jij duidelijk je grenzen aan gaat geven, moeten mensen daar in het begin misschien aan wennen. Maar uiteindelijk zul je respect krijgen (en wellicht ook vragen over hoe jij dat toch zo goed kunt).


3. Durf om hulp te vragen


“Zelf doen!”. Je hoort het kinderen regelmatig zeggen. Het punt is alleen dat we dat als volwassenen vaak ook doen. Je bent niet voor niets een hardwerkende, onafhankelijke vrouw die haar eigen boontjes wel dopt (en het vlees snijdt op zondag). Maar waarom eigenlijk? Wat is er mis met hulp vragen? Ik hoor je denken: “in de tijd dat ik het ander uitleg, heb ik het zelf al twee keer gedaan”. Ja, dat geldt misschien de eerste keer, maar denk er eens over na hoeveel makkelijker jouw leven kan worden als je niet alles zelf doet. Dat je eindelijk weer eens tijd hebt om adem te halen en gewoon te zijn. Of schijt je bij die gedachte (stiekem) zeven kleuren stront, omdat je je er kwetsbaar door voelt… “Wat zullen mensen wel niet van me denken als ik dat zelf niet meer doe?” Misschien dat je mens bent. En dat super woman alleen als cartoon bestaat en niet in het echte leven…

 

En ja, tijd hebben om na te denken en gevoelens te doorvoelen die je hebt weggeduwd, kan enorm eng zijn (I know), maar het levert je uiteindelijk zo ontzettend veel op dat het de moeite meer dan waard is!


4. Onderneem actie


Met actie ondernemen bedoel ik niet dat je twintig nieuwe dingen aan je to-dolijst toevoegt om ze stelselmatig af te kunnen vinken. Wat ik bedoel is dat je je gedrag gaat veranderen. Nadenkt voordat je ja tegen iets zegt. Eens een keer niets doet en luistert naar wat jij op DAT moment nodig hebt. En zie even nietsdoen voortaan als een actie die niet op je lijstje mag ontbreken. De kans is groot dat het in het begin ontzettend raar voelt, totdat je leert omarmen wat de Italianen zo mooi ‘Dolce far niente’ noemen.

 

Tip: als je wilt weten wat deze term betekent, kijk dan de film ‘Eat Pray Love.’ Daarin wordt het perfect uitgelegd. 


5. Maak self-care onderdeel van je routine


Zodra je weet wat je belangrijk vindt, grenzen leert stellen en om hulp durft te vragen, is er nog een belangrijke stap te zetten. Maak van self-care een vast onderdeel in je routine. Plan afspraken met jezelf in de agenda om te gaan wandelen, mediteren of die massage te krijgen. En vraag om hulp om het voor elkaar te krijgen. Huur die babysitter in, vraag of je partner op dat moment thuis kan zijn of drop je kind(eren) bij een vriendin. Ook een goede tip is om het publiekelijk kenbaar te maken. Het wordt een stuk moeilijker om niets te doen als iedereen weet dat je voornemen is om drie keer per week te gaan wandelen. Accountabilty werkt!

 

Misschien denk je ‘Oh my god, geen idee hoe ik dit voor elkaar kan krijgen’, maar geloof me jij kunt dit!!! 


Self-Care Challenge


Vind je het lastig om te bedenken wat je tijdens je self-care momenten kunt doen? Volg dan mijn gratis Self-Care Challenge. Je krijgt 30 dagen lang een e-mail van mij met daarin opdrachten/uitdagingen die jou helpen bij het vergroten van je self-care. Je aanmelden voor de gratis challenge kan op deze pagina.