Creatief/helend schrijven

Hoe vind ik tijd om te schrijven?

Je wilt wel schrijven, maar weet niet waar je de tijd vandaan moet halen. Dan heb ik goed nieuws voor je en slecht nieuws. Een dag heeft 24 uur. En dat is eigenlijk ook meteen het slechte nieuws. Er komt niet spontaan tijd bij waardoor je op mysterieuze manier ineens alles kunt doen waarvoor je nooit tijd hebt. Hoe vind je tijd om te schrijven?


Luister je liever dan dat je leest? Check dan deze aflevering van mijn podcast:

De sleutelvraag is of je tijd vrij wilt maken om te schrijven. Er is altijd een reden om het niet te doen; de hond moet worden uitgelaten, de was opgehangen en het eten gekookt. Je kunt wachten tot de kinderen de deur uit zijn of je met pensioen bent, maar wil je dat? Word je daar gelukkig van? Als het antwoord nee is, onderneem dan actie. Kijk hoe je slimmere keuzes kunt maken.


Stap 1: onderzoek jouw ‘tijd-budget’

Hoe doe je dat, slimmere keuzes maken qua tijd? Breng in kaart waarin jouw tijd gaat zitten en hoeveel tijd je daarmee kwijt bent. Noteer bijvoorbeeld twee weken lang per 15 minuten waaraan je dat kwartier hebt besteed, vergeet tanden poetsen, slapen en heimelijke genoegens zoals de krant lezen op de wc niet te noteren. Zo’n logboek geeft je inzicht in waar je tijd in gaat zitten. Je zult ontdekken dat sommige taken meer tijd van je vragen, dan je dacht.


Stap 2: stel prioriteiten

De kans is groot dat je bepaalde activiteiten zult moeten opgeven om die tijd ergens anders voor te kunnen besteden. Bekijk je logboek en probeer je activiteiten in blokken in te delen, bijvoorbeeld:

 • Niet te vermijden taken, zoals bijvoorbeeld je werk.
 • Nodige taken, zoals koken, boodschappen doen en lunchen. Je kunt misschien wel dingen combineren door tijdens je lunchpauze boodschappen te doen.
 • Dingen die je doet, omdat je denkt dat je ze moet doen, zoals vrijwilligerswerk. En is het echt nodig om de zakdoeken te strijken?
 • Dingen die iemand anders zou kunnen doen. Veel dingen doen we uit gewoonte, zoals brood smeren voor een ander gezinslid. Door taken te delegeren, kun je tijd vrijmaken.
 • Dingen ter ontspanning. Lezen, televisie kijken en op Facebook kijken vallen hieronder. Je hoeft niet alles op te geven, maar kijk bijvoorbeeld een half uurtje minder televisie en check iets minder vaak je social media accounts.


Stap 3: Stop met tijdverspillers

Iedereen heeft ze; tijdverspillers. Soms bewust en soms onbewust. Het zijn dingen die we zouden moeten doen of doen zonder erbij na te denken. Ik noem er een paar:

 • Televisie kijken: stel jezelf de vraag of je een televisieprogramma kijkt omdat je er echt van geniet of omdat het een onbewuste gewoonte is geworden. Is dat laatste het geval? Zet de televisie uit en ga iets doen waarvan je energie krijgt, schrijven bijvoorbeeld
 • Binge-watchen. Netflix en Popcorn-time; heerlijk om uren achter elkaar een serie te kijken. Maar misschien kun je ook best een aflevering minder kijken en in die tijd schrijven.
 • E-mails. Ben jij iemand die vindt dat hij elke e-mail moet bekijken? Het kan ook anders. Scan je mails en kijk welke nieuwsbrieven je echt nog wilt lezen. Meld je voor alle andere nieuwsbrieven af.
 • Tijdschriften. Heerlijk om door te bladeren en inspiratie op te doen. Stapel je ze echter altijd op en kijk je er (door tijdgebrek) nooit naar om? Overweeg je abonnement op te zeggen. Hetzelfde geldt voor de krant. Wil je die echt elke dag lezen of is de weekendbijlage voldoende?
 • Boodschappen. Er gaat altijd meer tijd inzitten, dan je denkt. Probeer bijvoorbeeld een keer in de week boodschappen te doen in plaats van elke dag naar de winkel te gaan.
 • Heb jij, net als ik, geleerd dat het niet netjes is om de verbinding te verbreken als er iemand belt om je iets aan te smeren? Laat de beller naar de voicemail gaan of neem ‘anonieme nummers’ niet meer op. Neem je toch op? Vertel de persoon dan vriendelijk, maar ferm dat je niet geïnteresseerd bent. Krijg je geen luisterend oor voor je boodschap? Hang op!
 • Besteed dingen uit: het schoonmaken van je huis kan ook door een werkster gedaan worden en je administratie door een boekhouder. In die tijd kun jij dingen doen die jij leuk vindt en daar energie en/of tijd mee winnen.


Alleen jij kunt jouw tijd bewaken en duidelijk maken dat schrijven belangrijk voor jou is. Laat niet alles uit je handen vallen als je aan het schrijven bent en iemand een beroep op je doet. Spreek dat ook uit naar mensen. Zo manage je verwachtingen.


Begin vandaag met schrijven, de tijd vrijmaken om die beslissing te nemen, is alle tijd die je daarvoor vandaag nodig hebt.


Heb je iets aan deze blog gehad en ben je nog niet geabonneerd op mijn blog? Schrijf je nu meteen in, zodat je geen enkele update meer mist.