Contentmarketing Storytelling

Inspirerende storytelling voorbeelden die je moet zien

Op zoek naar inspiratie over storytelling? In deze blog deel ik een aantal TED talks over het onderwerp die gegarandeerd voor inspiratie zorgen.


De geschiedenis van storytelling in 4 minuten

Hoewel je de term 'storytelling' de laatste jaren veel hoort, is het niet nieuw. Verhalen vertellen gebeurt al meer dan 40.000 jaar. Deze video laat in vier minuten zien hoe storytelling zich heeft ontwikkeld van de eerste grottekeningen tot aan storytelling zoals we dat vandaag de dag kennen.


TED-talk: Het gevaar van een ‘single story’

Surfend op het web kwam ik een TED-talk tegen die me intrigeerde. De Nigeriaanse schrijfster Chimamanda Adichie vertelt hoe zij haar eigen authentieke stem ontdekte. Ze deed daarnaast een andere ontdekking waarvoor ze waarschuwt: het gevaar van een `single story’. Het horen van een enkel verhaal over een ander persoon, land of cultuur kan een vertekend beeld geven.

 

In een anekdote legt ze uit dat zij met haar donkere huidskleur en kroeshaar verhalen schreef over blanke meisjes met blond haar en blauwe ogen die in de sneeuw speelden en appels aten. En dat voor een Nigeriaans kind dat nog nooit in het buitenland was geweest, nooit sneeuw had gezien en mango’s at. Puur en alleen omdat ze Britse en Amerikaanse kinderboeken las bij gebrek aan Afrikaanse boeken.

 

Het horen van een enkel verhaal kan leiden tot een beperkt wereldbeeld en dat kan weer leiden tot vooroordelen en onbegrip. Deze TED-talk duurt een kleine twintig minuten. Ik hoop dat je de tijd neemt om ernaar te luisteren en meer te leren over het gevaar van het enkele verhaal.


Surfend op het web kwam ik een TED-talk tegen die me intrigeerde. De Nigeriaanse schrijfster Chimamanda Adichie vertelt hoe zij haar eigen authentieke stem ontdekte. Ze deed daarnaast een andere ontdekking waarvoor ze waarschuwt: het gevaar van een `single story’. Het horen van een enkel verhaal over een ander persoon, land of cultuur kan een vertekend beeld geven.TED-talk: the mystery of storytelling

 In deze TED-talk vertelt Julian Friedman over de mysteries van storytelling. Veel schrijvers schrijven over hun eigen leven. Is hun leven spannend genoeg om als verhaallijn te dienen voor een boek dat miljoenen mensen willen verslinden? Vaak niet. Vandaar dat veel boeken fictie zijn.

 

Friedman gaat in op de vraag of er een formule is voor succesvolle verhalen. Het komt neer op: begin – midden - eind oftewel in lijden – strijd – overwinnen. Maar daarmee ben je er nog niet. Je moet weten waarom mensen verhalen nodig hebben en wat ze daarmee doen.

 

Hoewel deze talk veelal gericht is op storytelling in films, bevat hij interessante elementen die het bekijken/beluisteren ervan de moeite waard maken.


TED-talk: the power of story

In deze TED-talk gaat Susan Conley in op de kracht van verhalen. Een aantal quotes uit haar talk:

  • “Writing from the heart is hard”
  • “You have to dare to access the material”
  • “I wrote myself out of cancer”

 

Vanuit haar overtuiging dat verhalen een krachtig instrument zijn, is Conley The Telling Room begonnen; een ‘creative writing lab’. Zij gelooft dat dankzij de kracht van verhalen, het leven van kinderen en samenlevingen kan veranderen.


TED-talk: the story of life

Hoewel ik zelf graag verhalen vertel met woorden, zijn er andere manieren om verhalen te vertellen, bijvoorbeeld met video of fotografie. Frans Lanting is een gerenomeerd natuurfotograaf. Zijn werk heeft onder andere in National Geographic gestaan en een aantal van zijn boeken is met prijzen bekroond. In deze TED-talk praat Lanting over het LIFE Project. Geniet van zijn poëtische verhaal en al het moois dat moeder aarde ons biedt. De prachtige muziek is van Philip Glass.


TED-talk: how to write a story

John Dufresne zet in deze talk uiteen hoe je een verhaal kunt schrijven. “Only trouble is interesting”, “Taking the path of most resistance” en “What you don’t know is more interesting” zijn een aantal uitspraken die hij tijdens zijn talk doet. Het gaat om het stellen van vragen (question), het zoeken (seek) en ontdekken (explore).

 

Je hebt één centraal karakter nodig. Dat karakter moet iets graag willen, moet iets overwinnen om datgene te krijgen dat hij wil hebben. Ook gaat Dufresne in op het principe ‘show, don’t tell’ en het belang van details.

 

Een interessante talk waarbij hij aan de hand van een opzet voor een verhaallijn kennis deelt.


TED-talk: Elizabeth Gilbert over mislukking?

'Don't give up your day job' is een Engels gezegde waar min of meer mee wordt gezegd dat mensen er niet op moeten hopen van hun hobby hun beroep te kunnen maken. Een afwijzing krijgen, voelt vaak persoonlijk. Het maakt niet uit of je een blauwtje loopt of een uitgever schrijft dat je manuscript nooit een gepubliceerd boek zal worden. Dat laatste overkwam mij pasgeleden. Ik baalde er stevig van en twijfelde even of ik nog wel verder wilde werken aan mijn verhaal. Totdat ik me realiseerde dat dit de mening van één man was. Waren er niet genoeg voorbeelden van bestseller auteurs die postzakken vol afwijzingen hadden gekregen? Of zoals Elizabeth Gilbert (schrijfster van Eat Pray Love) in deze TED-talk zegt: 'Ik hield meer van schrijven dan dat ik mislukking haatte'. Een kwestie van doorzetten, dat is het. Ik ben verder gegaan. Hopelijk doe jij hetzelfde!


TED-talk: why I read a book a day? 

Tai Lopez vertelt tijdens TEDxUBIWiltz over het belang van het hebben van een mentor. Hij gelooft in de wet van 33%. Wees in 33% van de gevallen een mentor voor iemand anders. Omring je in 33% van de gevallen met gelijkgestemden en zorg dat 33% van je contacten bestaat uit mensen die tien tot twintig jaar op je vooruit lopen. Zij kunnen een mentor voor je zijn. Durf ze dat te vragen. Meestal zeggen ze ja, omdat mensen van nature graag willen helpen. Een mentor kan een levend persoon zijn die kennis overdraagt. Dat is niet de enige manier. Via boeken kun je ook veel kennis vergaren van mentoren. Volgens Lopez zijn boeken verborgen schatten vol kennis die je er steeds weer bij kunt pakken. Dat is de reden dat hij elke dag een boek leest.

Je kunt de volledige TED-talk bekijken. Hij duurt zo'n 18 minuten.