Stel jij jezelf de juiste vragen?
Luister je liever dan dat je leest? Beluister dan deze aflevering van de podcast:
“The quality of your life is determined by the quality of questions you ask.”
Deze zin hoor je regelmatig in de personal development wereld. En terecht. De zin lijkt heel eenvoudig, maar denk er eens over na.
We stellen de hele dag door vragen aan anderen en onszelf. Soms doen we dat bewust en regelmatig onbewust. Deze vragen hebben een grote impact op ons leven, want vragen leiden tot antwoorden. Antwoorden leiden weer tot emoties en die zijn de drijfveer voor ons gedrag. En gedrag leidt weer tot resultaten…
Jezelf betere vragen stellen leidt dus tot een beter leven. Hoe cool is dat? Het leidt ook tot betere oplossingen voor je problemen. Een uitspraak van Einstein is dat je problemen niet kunt oplossen met dezelfde manier van denken waardoor het probleem is ontstaan.
De juiste vragen stellen; een krachtige tool
Maar hoe komt het nou dat dit zo’n krachtige tool is? Op het moment dat iemand je een vraag stelt of jij jezelf een vraag stelt, gaan je andere gedachten automatisch ‘on hold’. Dit gebeurt omdat je brein antwoord wil geven op de vraag. Het kan niet multitasken en geeft daarom voorrang op het beantwoorden van een vraag. Dit proces heet instinctive elaboration (‘instinctieve uitwerking’). Dus elke keer als jij jezelf een vraag stelt, dwing je je brein om met een antwoord te komen. Wat gebeurt er nu als ik jou vraag wat je favoriete kleur is? Je dacht aan je favoriete kleur hè?
Je brein maakt geen verschil tussen goede vragen en slechte vragen. Ook niet tussen goede en slechte antwoorden overigens. Je brein wil de verhaallijn afsluiten door antwoord te geven op de vraag, zodat het proces afgerond is en de aandacht (je energie) vervolgens ergens anders naartoe kan gaan. Daarom werken cliffhangers in films en series ook zo goed en binge je urenlang series op Netflix. We willen antwoord hebben op de vraag hoe het afloopt.
Waardevolle inzichten
Het toffe is dat je dit proces van instinctive elaborations voor je kunt laten werken door jezelf goede vragen te stellen. Het zet de deur open naar betere antwoorden en daarmee dus naar een beter leven. De vraag is hoe diep jij durft te gaan. Blijf je aan de oppervlakte met je antwoorden of durf je compleet eerlijk te zijn en diepere lagen aan te boren? Het kan je mega waardevolle inzichten opleveren, zoals excuses die jij gebruikt, belemmerende overtuigingen waardoor je je laat tegenhouden of verhalen die je jezelf vertelt die je beperken in het bereiken van je dromen. Als je daar inzicht in hebt, kun je dingen veranderen. Die excuses niet meer gebruiken, die belemmerende overtuigingen loslaten of dat verhaal herschrijven. Maar hoe stel je jezelf nou goede vragen?
Vragen naar het waarom is een tricky one, omdat het ervoor kan zorgen dat je in de slachtofferrol stapt. Voel jij je empowered als je jezelf vraagt ‘Waarom overkomt mij dit nou altijd?’ Ik hoop dat je nee hebt geantwoord… Betere vragen die je jezelf in dit geval kunt stellen zijn bijvoorbeeld: ‘Wat kan ik hiervan leren?’, ‘Welke les kan ik hieruit halen?’.
Nou en?
Een vraag die je helpt om dieper te gaan, is ‘Nou en?’. Bij het schrijven van salesteksten helpt het je om de koopmotieven bij klanten te achterhalen. Als je de vraag voor jezelf gebruikt, helpt het je om diepere lagen aan te boren. Bijvoorbeeld: Je vindt het eng om live te gaan op Instagram. Dan kun je jezelf de vraag stellen: ‘Waar ben ik bang voor?’. Een antwoord kan dan zijn dat je bang bent dat je niet uit je woorden komt, stomme dingen zegt of een rood hoofd krijgt. Stel jezelf vervolgens de vraag ‘Nou en?’. Een antwoord kan zijn dat mensen je dan niet als expert zien. Nou en? Je nooit aan klanten komt. Nou en? Je bedrijf niet van de grond komt en je gefaald hebt. Kijk nou komen we ergens… Falen betekent dat je bang bent dat je niet goed genoeg bent. En da’s een belemmerende overtuiging waaraan je kunt werken.
Hopelijk helpen deze tips jou om voortaan betere vragen te stellen. Mocht je het lastig vinden, vraag dan de gratis 30 journaling prompts aan of doe mee met Breathe & Write. Een superkrachtige online training waarbij je ademwerk combineert met gerichte sterke vragen over diverse thema’s. Je leest er hier meer over.