Mindset

Money mindset: maak van je geldverhaal een love story

Hoe is jouw relatie met geld? Is jouw geldverhaal een horror story of een liefdesverhaal? In deze blog lees je hoe je je geldverhaal kunt herschrijven tot een love story.


Luister je liever dan dat je leest? Check dan deze aflevering van de podcast over dit onderwerp.


Het afgelopen jaar ben ik veel bezig geweest met het thema money mindset. Ik volgde een training over het onderwerp en schreef me in voor het My Million Dollar Experiment van Joanna Hunter. Het doel van dat experiment is dat je leert hoe je in een jaar tijd, dankzij het veranderen van je mindset, een miljoen dollar kunt manifesteren. Wil je meer weten over het experiment en mijn ervaringen ermee? Check dan afleveringen 54, 71, 81, 95 en 108 van mijn podcast. Ik vertel je welke opdrachten ik heb gedaan, waar ik tegenaan ben gelopen, wat ik heb geleerd en hoe mijn experiment is verlopen.

 

Je onderbewustzijn onbewust programmeren

Ik weet niet hoe het met jouw money mindset is, maar bij mij is het wel een dingetje geweest. Terugkijkend naar mijn jeugd hoorde ik regelmatig dat iets (op dat moment) niet kon, er geen geld voor was of het geld niet aan bomen groeide. En wat dacht je van dit nummer van Kinderen voor Kinderen? Hoezo brainwashen… Je zingt zo’n nummer mee zonder te beseffen dat je daarmee je onderbewustzijn programmeert en jaren later nog vanuit dat onderbewustzijn handelt op het gebied van geld.

 

Je geldverhaal veranderen

Niet dat ik iets tekortgekomen ben als kind en ik neem mijn ouders ook absoluut niets kwalijk. Zij deden hun best. Ook zij zijn geprogrammeerd door de maatschappij en leerden over geld van hun ouders. Maar dat je een geldverhaal hebt, wil niet zeggen dat het niet kan veranderen. Dat kan het absoluut!

 

Geld zien als je geliefde

Heel lang heb ik geld als een ding gezien totdat ik Joanna Hunter pas iets hoorde zeggen dat enorm met mij resoneerde. Wat als je geld zou zien als een persoon, als je geliefde? Als iemand met wie jij een liefdevolle relatie hebt.

 

Journaling-opdracht 1

Zet op papier wat jij verwacht van een liefdesrelatie in jouw leven. Welke kwaliteiten zou jij willen dat die persoon had? Zou je een vertrouwensband willen hebben met diegene? Zou je willen dat je elkaar versterkt in de relatie, dat je elkaar empowert? Zou je willen dat er wederzijds respect is, dat je waardering hebt voor die ander en dat die ander waardering heeft voor jou?

 

Zeg eens eerlijk… Kijk jij zo ook naar geld?

 

Als ik naar mezelf kijk, dan heb ik geld heel erg lang genegeerd. Het was er, maar ik was er niet echt dankbaar voor. En ik had het idee dat geld weg zou kunnen gaan. Er was geen vertrouwen dat geld bij me bleef en bleef (terug)komen. Hoe zou jij je voelen als je genegeerd werd, geen dankbaarheid voelde of gebrek aan vertrouwen? Wat zeg jij over geld? ‘Je bent er nooit wanneer ik je nodig heb’, ‘Je laat me altijd in de steek’, of ‘Je gaat altijd weg als ik een beroep op je doe’. Zou jij een relatie willen hebben met iemand die dat tegen jou zegt of zo over je denkt? Ik vermoed van niet.

 

En bekijk het eens vanuit het perspectief van de ander. Die denkt waarschijnlijk iets in de trant van: ‘Hé, ik probeer er voor haar te zijn, maar ik ben echt nooit goed genoeg. Ik doet mijn best, maar dan stuurt ze me weer weg. En als ik dan wegga, wordt ze boos, want ik had moeten snappen dat ze wilde dat ik bleef. Hoe kan ik dat nou weten en wat wil ze nou van me?’ Herkenbaar? Wees gewoon duidelijk en zeg tegen je partner (en dus tegen je geld): ik vind het fijn dat je bij me bent.

 

Journaling-opdracht 2

Wat ik je als volgende journaling-opdracht zou willen meegeven, is om is op te schrijven wie jij zou moeten zijn of hoe jij je zou moeten gedragen voor een goede relatie met geld. Wie ben jij als jij een goede relatie hebt met geld?

 

Ben jij iemand die waardering uitspreekt op het moment dat geld er is of dat het binnenkomt? Ben je dankbaar op het moment dat geld binnenkomt of dat het er is als je iets wil kopen waar je blij van wordt of dat je nodig hebt? Heb je respect voor geld of ben je iemand die het in een portemonnee propt of los in je tas gooit? Ik zeg niet dat je de briefjes moet gaan strijken, maar je snapt wel wat ik bedoel. Hoe ga jij met je geld om?

 

Je relatie met geld verbeteren

Hoe kun jij ervoor zorgen dat je relatie met geld beter wordt?

 

  • Kijk eens naar je portemonnee? Is die netjes of zit er allerlei troep in, zoals bonnetjes en ongebruikte passen? Maak eens tijd vrij om letterlijk ruimte te maken voor geld. Gooi die bonnetjes weg en check welke passen je in je portemonnee wilt hebben zitten. Zorg ervoor dat jouw portemonnee een fijne plek is waar geld in kan gedijen.


  • En kijk ook eens naar je bankrekening. Misschien denk je, nou ‘liever niet Nanneke… dat vind ik super confronterend’. Maar dan ben je aan het struisvogelen en daar wordt je geldverhaal natuurlijk niet beter van. Ben je blij wanneer er geld binnenkomt van een klus of je salaris? En kun je dankbaarheid voelen voor betalingen die je doet? Ik sta echt stil bij de dingen die ik betaal. De hypotheek van het fijne huis waarin ik woon, dat ik een telefoon heb die ik kan gebruiken of iemand die werk voor mij heeft gedaan. Ik ben ik heel bewust bezig met wat er op mijn bankrekening gebeurt.


  •  Mocht jij nu lelijk praten over geld of het negeren, dan is mijn advies om daarmee te stoppen. Denk voortaan aan geld als die partner. Zeg niets tegen geld wat je ook niet tegen een partner waarvan je houdt zou zeggen.

 

  • Wees lief voor jezelf en cut yourself some slack. Ben je lelijk geweest tegen geld en heb je tot nu toe geen goede relatie gehad met geld? Voel je dan niet schuldig. Accepteer het en weet dat je het vanaf nu anders kunt gaan doen. En dat elk klein dingetje dat jij verandert voor verbetering zorgt. Misschien niet meteen morgen of volgende week. Geef het de tijd en geef jezelf ook de tijd.

 

Welke actie onderneem jij?

Welke (kleine) stap kun jij nu zetten om jouw geld verhaal te veranderen? Is dat bijvoorbeeld je portemonnee opruimen of een nieuwe kopen, omdat jouw geld een betere plek verdient? Is dat geld of jezelf vergeven?

 

Journaling-opdracht 3

Wil jij all-in gaan? Dan heb ik nog een extra journaling-opdracht voor je. En dat is het schrijven van een liefdesbrief aan geld. Stel je voor dat je de liefde van je leven hebt gevonden. Je wil vertellen hoeveel die persoon (lees geld) voor je betekent wat je voelt voor die persoon. Wat zou jij dan willen zeggen? En zet dat op papier?

 

Veel succes met het herschrijven van je geldverhaal. Dat het een epic love story mag worden!