Mindset

Een ochtendroutine ontwikkelen die werkt voor jou

Een paar jaar geleden bestond mijn ochtendroutine uit chagrijnig wakker worden door de wekker, meteen mijn telefoon erbij pakken om mijn mails en socials te checken en met een gevoel van haast mijn dag beginnen.


Luister je liever dan dat je leest? Check dan deze aflevering van de podcast over dit onderwerp.

Dat gevoel van achter de feiten aanlopen bleef me de rest van de dag achtervolgen wat voor enorme stress zorgde. Ik besefte dat ik het anders wilde aanpakken. Dat begon met het aanschaffen van een wake-up light, zodat ik niet ruw uit mijn slaap gehaald werd door een irritant geluid (daarna ben ik mezelf overigens gaan trainen om op een bepaalde tijd wakker te worden, maar da’s weer een heel ander verhaal).


De volgende stap was lastiger: niet starten met social media en mijn mail. Soms lukte het me een paar weken om het niet te doen, maar ik verviel steeds weer in mijn oude gewoonte. Totdat ik het boek ‘The 5 AM Club’ van Robin Sharma las.


Hoewel ik het niet eens ben met alles dat in het boek staat, triggerde het mij genoeg om dingen aan te willen passen. En er niet eens zozeer een routine van te maken, maar meer een ritueel.


Wat is een ritueel?

Een ritueel is iets dat je dagelijks, of soms wekelijks, doet met een bepaalde intentie. Dat kan met je volle aandacht een kop koffie drinken zijn, je eten zegenen of een kaarsje aansteken om iemand tot steun te zijn.


Wat zijn de voordelen van rituelen?

Rituelen helpen je om te gronden. Daarnaast helpt het je om met meer gemak door het leven te gaan. Je hersenen krijgen elke dag ontzettend veel informatie te verwerken. Door te werken met rituelen (of een routine) hoeft je brein minder hard te werken en is er meer ruimte voor andere zaken. Je dag vanuit rust starten, zorgt er ook voor dat je kalmte ervaart, omdat je lijf niet in ‘vecht-vlucht modus’ komt.


Ik ben wat dat betreft een beetje tegenstrijdig. Ik vind het heerlijk om bepaalde structuren te hebben, maar word heel wars van het idee dat ik dat dan 24/7, 365 voor de rest van mijn leven moet doen. Het werkt voor mij een stuk beter als ik een routine heb die ik los kan laten op momenten dat ik iets anders nodig heb.


Terug naar het boek The 5 AM Club… Het boek is een pleidooi om elke ochtend om 5.00 uur op te staan en gaat in op balans vinden tussen vier pijlers:

  • Mindset (je brein)
  • Heartset (emoties)
  • Soulset (spiritualiteit)
  • Healthset (gezondheid)


In het boek deelt Sharma ook de 20/20/20-formule. Hij stelt voor om van het eerste uur van de dag een ‘powerhour’ te maken dat je verdeelt in drie blokken:

  • 20 minuten (intensief) sporten om je verbranding een boost te geven
  • 20 minuten mediteren, journalen en je dag plannen
  • 20 minuten om doelen te evalueren, te lezen en/of te studeren.


Mijn ochtendroutine

Dat idee van een powerhour sprak me aan. Ik ben gaan experimenteren om te ontdekken wat voor mij werkt. Dat is in elk geval niet om 5 uur opstaan. Ik ga mezelf niet wijsmaken dat ik dat moet doen om succesvol te zijn. Meestal sta ik ergens tussen 6.00 – 7.30 uur op. In het weekend soms wat later (vrijheid remember…). Op dit moment ziet mijn ochtendroutine er als volgt uit:

  • 20 minuten yoga (door lessen te volgen bij Yoga With Adriene)
  • 15-30 minuten een geleide meditatie luisteren
  • 20 minuten (of meer) luisteren naar een podcast of een inspirerende video op YouTube


Vervolgens drink ik twee glazen water en ontbijt ik. Als de podcast nog niet afgelopen is, luister ik die tijdens het ontbijt af. En eerlijk is eerlijk… meestal spiek ik dan ook heel snel even op Instagram en check ik mijn mailbox. Sinds ik deze ochtendroutine heb, begin ik mijn dagen een stuk rustiger. En dat gevoel houd ik door de dag (meestal) vast. Ik ben fan.


Maar… wat voor mij werkt, hoeft helemaal niet voor jou te werken. Ik denk dat de kracht van een ijzersterke ochtendroutine er ‘m inzit dat je ontdekt wat bij jou past. Spreekt het idee je aan om zonder social media en mails je dag te beginnen? Doe dat dan! Leg desnoods je telefoon in een andere kamer en schaf weer een ouderwetse wekker aan. Wil je ook een powerhour? Zoek dan uit wat voor jou werkt. Misschien is het 20 minuten hardlopen, gevolgd door een breathworksessie en 20 minuten Italiaans leren.


Begin klein. Zet niet meteen de wekker een uur eerder, maar begin eens met 5 minuten. Probeer dingen uit. Ontdek wat niet werkt. En ben dankbaar voor het feit dat je nu weet wat je niet wilt. Dat brengt je weer een stap dichter bij wat je wel wilt. En hoe cliché ook… elke stap is er een!

Ik ben heel benieuwd naar jouw ochtendroutine. Leuk als je me laat weten wat voor jou werkt.