Mindset Creatief/helend schrijven

Doe dit om te ontdekken wat je écht wil

Twijfel je wel eens over je toekomst? Weet je niet zeker wat je écht wil? Doe dan deze oefening. Binnen een paar minuten heb je helderheid.

 

Hoe fijn zou het zijn als je die stip op de horizon helder hebt en weet dat je dit kunt bereiken? Welke beslissingen zou je nemen en wat zou je doen? Welke grenzen zou je hebben? Waar zou je ‘ja’ tegen zeggen? En waar zou je moeiteloos ‘nee’ tegen zeggen en loslaten?  

 

Weten wat je wil is ontzettend krachtig. Het helpt je om met intentie door het leven te gaan. Niet langer als kip zonder kop en gedachteloos dingen doen, maar het stuur in handen nemen met de navigatie ingesteld op je eindbestemming.

 

Hoe ziet die eruit als alles mogelijk is? Als je je niet laat tegenhouden door belemmerende overtuigingen en groots durft te denken. Welke keuzes maak je voortaan om die droom te realiseren?

 

In deze blog ga ik je helpen om je diepste verlangens naar boven te halen en je toekomstige leven te visualiseren. Hoe ziet jouw leven eruit als alles mogelijk is en jij de beste versie van jezelf bent? Weten wat je wil, helpt je om bewust en onbewust toe te werken naar het realiseren van deze toekomst.  

 

Realistisch zijn

Voordat we de visualisatie gaan doen, wil ik je twee dingen meegeven. Hoewel je groots mag denken, is het wel belangrijk dat het realistisch is. Ik zal je een voorbeeld geven. Hoewel ik koken best leuk vind, zal ik nooit een chef in een restaurant met een Michelinster worden. Ik heb geen in om de uren te maken die daarvoor nodig zijn en het is ook niet iets waar ik met hart en ziel naar verlang. Het heeft dus weinig nut om dat te visualiseren. Als je dus een blik op je toekomstige zelf werpt, doe dat dan op basis van wie je nu bent, je wensen en je mogelijkheden.

 

Tijdsframe bepalen

Een tweede ding is dat we met een tijdsframe gaan werken. Je gaat de beste versie van jezelf voorstellen over vijf jaar. De reden waarom we dit doen, is dat er veel kan gebeuren in die tijdspanne. We verkijken ons vaak op wat we in een dag kunnen doen, maar vergeten vaak hoeveel we in een jaar kunnen bereiken. Denk bijvoorbeeld aan het publiceren van je boek, het opbouwen van dat succesvolle bedrijf of het maken van die wereldreis. Vijf jaar is een mooie periode die je brein ook goed kan bevatten.

 

Na de visualisatie

Na afloop van de visualisatie wil ik je vragen om twee dingen te doen:

  • Schrijf alles wat je hebt gezien in je visualisatie op. Gebruik daarbij zo veel details als je je kunt herinneren. Hierdoor maak je de visualisatie zo realistisch mogelijk.


  • Kijk wat je nu al kunt doen en doe dat ook. Misschien zijn er gewoontes die je nu hebt die je toekomstige zelf niet meer heeft (nagelbijten om maar iets te noemen). Probeer die nu al te veranderen. Het kan ook zijn dat er elementen in je visualisatie voorkomen die je nu al kunt integreren. Bijvoorbeeld dat jij en je gezin rustig aan tafel zitten te genieten van een ontbijtje, terwijl iedereen nu zelf staand aan de aanrecht een boterham smeert. Kijk of het lukt om bijvoorbeeld een keer per week als gezin samen te ontbijten. Of misschien zie je jezelf in de visualisatie de dag beginnen met een uur me time. Dat uur lukt wellicht niet meteen, maar beginnen met vijf minuten is al een mooie stap in de goede richting.    

 

Oké, dan is het nu tijd om te starten met de visualisatie.

 

De visualisatie

Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk. Ga met een rechte rug zo ontspannen mogelijk zitten. Zet allebei je voeten plat op de grond. 

 

Adem diep in en uit door je neus.

 

Laat eventuele spanning van je afglijden. Schud even met je armen om de spanning los te laten.

En voel hoe het via je benen en voeten de aarde inglijdt.

 

Voel hoe de energie uit de aarde via jouw voeten je lijf instroomt. Het gaat van je voeten naar je onderbenen. Het stroomt door je knieën naar je bovenbenen. En van je heupen naar je buik en borst. Het stroomt je armen in richting je handen. En vanuit je borst, via je nek naar je hoofd.

 

Focus je nu op je hart en stook dat vuurtje van verlangen op. Wat is jouw diepste wens? Hoe ziet jouw droomleven eruit? Hoe ziet de beste versie van jezelf er over vijf jaar uit?

 

Laat het beeld scherp worden. Waar ben je?

Wat zie je?

Wat hoor je?

Wat ruik je?

Wie zijn er bij je?

 

Hoe voel je jezelf? Blij en opgetogen met het leven dat je leidt? Het leven dat jij hebt vormgegeven. Welke doelen heb je de afgelopen paar jaar bereikt? Hoe voelt dat?

 

Wat voor werk doe je?

Wie help je waarmee?

Wat doe je in je vrije tijd?

Hoe gaat het financieel? Voel je je financieel vrij?

 

Stel de vraag aan je toekomstige zelf: wat wil je mij nu meegeven?

 

Geniet nog even van het moment. Jij bent de persoon die het allemaal voor elkaar heeft gekregen. Je hebt alles bereikt wat je wilde bereiken! Het is je gelukt! Voel hoe fijn dat is.

 

Waar voel je dat in je lijf?

 

Bedank je toekomstige zelf voor dit kijkje in je toekomst. Dat je nu weet hoe het voelt om die beste versie van jezelf te zijn. Dat je weet dat het binnen handbereik is.

 

Het is tijd om terug te keren in het nu. Neem je toekomstvisie en het gevoel van mogelijkheden mee naar het nu.

 

Beweeg je vingers en je tenen en adem een keer diep in en uit.

 

Welkom terug.

 

Pak je notitieboekje erbij en schrijf op wat je in je visualisatie hebt gezien. Gebruik zo veel mogelijk details. En schrijf op welke eerste stap jij vandaag nog gaat zetten om dichterbij het realiseren van je toekomstvisie te komen.

 

Change your story, change your life!