Mindset

9 dankbaarheid quotes die je helpen focussen op wat belangrijk is

Ik weet niet hoe dat bij jou is, maar vaak focussen mensen op alles wat er misgaat in hun leven. De trein die te laat komt, een afspraak die afgezegd wordt, een rekening die niet betaald kan worden. Natuurlijk zijn al die dingen niet tof, maar doet het er écht toe als je kijkt naar het grotere geheel? Als je je ervoor openstelt, zul je zien dat er veel meer is om dankbaar voor te zijn dan dat er dingen zijn die verkeerd gaan. 


Ik weet niet hoe dat bij jou is, maar vaak focussen mensen op alles wat er misgaat in hun leven. De trein die te laat komt, een afspraak die afgezegd wordt, een rekening die niet betaald kan worden. Natuurlijk zijn al die dingen niet tof, maar doet het er écht toe als je kijkt naar het grotere geheel? Als je je ervoor openstelt, zul je zien dat er veel meer is om dankbaar voor te zijn dan dat er dingen zijn die verkeerd gaan. 


1. “We must find time to stop and thank the people who make a difference in our lives.” - John F. Kennedy


Niemand kan zonder de hulp van anderen. Denk aan die mentor die je begeleidde tijdens je eerste baan, de buurvrouw die pakketjes voor je aanneemt of die vriendin die voor je kookt als je ziek bent.  


Hoe vaak neem je de tijd om mensen te bedanken voor wat ze voor je doen? Een e-mailtje of sms is zo gestuurd. Maak er een gewoonte van om regelmatig een berichtje te sturen naar iemand die je dankbaar bent. Je zult zien hoe goed het de ontvanger doet om iets van jou te horen (en daar word je zelf ook weer heel blij van weet ik uit eigen ervaring).


2. “Feeling gratitude and not expressing it is like wrapping a present and not giving it.” - William Arthur Ward


Een dankbaarheidsdagboek bijhouden is een supermooie en krachtige manier om meer met dankbaarheid bezig te zijn. Nog mooier is het als je je dankbaarheid publiekelijk uit en niet alleen voor jezelf houdt. Ook dit hoeft niet ingewikkeld te zijn. Deel een keer in een Insta Story waar je dankbaar voor bent, schrijf er een post over op Facebook of stuur dierbaren/klanten/medewerkers een (kerst)kaart waarop je schrijft waarvoor je ze dankbaar bent. Wil je het extra speciaal maken? Schrijf de kaarten dan met de hand. Ja, dat kost meer tijd, maar wordt ook extra gewaardeerd. 


3. “Be thankful for what you have; you’ll end up having more. If you concentrate on what you don’t have, you will never, ever have enough.” - Oprah Winfrey


Er is niets mis met het stellen van doelen, maar je geluk moet niet afhangen van het behalen van je doel. Er is ook niets mis met meer willen, behalve als dat ervoor zorgt dat je niet meer ziet wat er al is. Dat het je blind maakt voor de overvloed die al in je leven aanwezig is. Deze quote van Oprah helpt ons daaraan herinneren. Hetzelfde geldt voor deze quote van Brian Tracy: "Develop an attitude of gratitude, and give thanks for everything that happens to you, knowing that every step forward is a step toward achieving something bigger and better than your current situation."

4. “Gratitude for the present moment and the fullness of life now is the true prosperity.” - Eckhart Tolle


Bij het horen van het woord ‘voorspoed’ (prosperity) kun je denken aan het hebben van miljoenen euro’s, grote huizen of dure auto’s. En hoewel het fijn kan zijn om deze dingen te hebben, draait het daar niet om in het leven. De vraag is of je zonder die materiële dingen gelukkig kunt zijn en voorspoed kunt ervaren. Vanwege het feit dat je leeft, lieve vrienden hebt of omdat de zon schijnt (of juist omdat het regent en je lekker in de plassen kunt stampen). Maya Angelou zegt het mooi: "This a wonderful day. I’ve never seen this one before." En zo is het maar net. 


5. “Cultivate the habit of being grateful for every good thing that comes to you, and give thanks continuously. And because all things have contributed to your advancement, you should include all things in your gratitude.” - Ralph Waldo Emerson


Vaak focussen we op grote dingen in ons leven om dankbaar voor te zijn, zoals je eerste koophuis, die nieuwe klant of vakantie die we kunnen boeken. Maar kun je ook de kleine dingen in je leven zien om dankbaar voor te zijn? Je dagelijkse kopje thee, een mooi lied op de radio of een vlinder die voorbijvliegt. Wanneer je al deze kleine dingen bij elkaar optelt, ontstaat een groot geluksgevoel. 


6. “There are only two ways to live your life. One is as though nothing is a miracle. The other is as though everything is a miracle.” - Albert Einstein


Het is zo makkelijk om alles vanzelfsprekend te vinden. Het is een stuk moeilijker om naar alles om je heen te kijken en het wonder te zien. In de grote en kleine dingen. Hoe is het mogelijk dat vliegtuigen kunnen vliegen? Hoe gaaf is het dat ik deze blog in Australië schrijf en jij ‘m waar ter wereld dan ook kunt lezen? Hoe bijzonder is het dat er zo ontzettend veel bloemen, planten en dieren zijn? Het leven wordt een stuk specialer en spectaculairder als je ervoor kiest om alles in je leven als wonder(baarlijk) te zien. 


7. “When it comes to life the critical thing is whether you take things for granted or take them with gratitude.” - G.K. Chesterton


De quote van Chesterton helpt je eraan herinneren dat dankbaar zijn en dankbaarheid voelen een keuze is. Ja, er gebeuren dingen in je leven die ronduit kut zijn. Maar je kunt je erdoor uit het veld laten slaan of ervoor kiezen om ernaar te kijken vanuit dankbaarheid. Welke lessen leerde je, wie maakte een verschil in jouw leven terwijl je door een diep dal heenging? Er is altijd een lichtpuntje in het donker te ontwaren. 


8. “The more you recognize and express gratitude for the things you have, the more things you will have to express gratitude for.” - Zig Ziglar


Het mooie van deze quote is dat ‘ie laat zien dat dankbaarheid geen op zichzelf staand iets is. Als je eenmaal gaat focussen op dankbaarheid stapelt het zich op. Je begint bijvoorbeeld met je dankbaar voelen voor je huis. Daarna denk je aan je vrienden die je hielpen verhuizen, de etentjes die jullie samen hadden, je volle koelkast en ga zo maar door.  


9. "Health is the greatest gift, contentment the greatest wealth, faithfulness the best relationship." - Buddha


Gezond zijn is absoluut iets om elke dag dankbaar voor te zijn. Wie gezond is neemt dat vaak voor lief. Wie ziek is, heeft vaak maar een wens: gezond worden.


Hopelijk inspireren deze quotes je om (meer) te focussen op dankbaarheid. En zie je steeds vaker hoeveel overvloed er al in je leven aanwezig is. Wil je meer? Dan is mijn dankbaarheidsdagboek écht iets voor jou.