Projector

Ode aan sacral sounds

“Nahah”, was haar antwoord op mijn vraag. Ik slikte mijn teleurstelling weg. “Ik had ‘m willen onderdrukken”, zei ze. “Dat weet ik. Ik ben blij dat je dat niet hebt gedaan. Het is jouw waarheid op dit moment.”


Hiske en ik zaten in Sofia, Bulgarije bij de Salad Box in het zonnetje tijdens een lunchpauze van het Human Design Festival waar we samen naartoe waren gereisd.


De afgelopen dagen had ik geleerd om meer gesloten vragen te stellen. Geen makkelijke opgave voor een Projector. Ik houd van diepgang en doe het goed op open vragen.


Tijdens de module Interview’ op de Academie voor Journalistiek en Voorlichting maakte mijn hart een mega salto toen we leerden om vooral open vragen te stellen. Halleluja praise the lord! Ik kreeg toestemming om de diepte in te gaan.


Maar tijdens het Human Design festival kon ik niet meer om de meerwaarde van gesloten vragen heen.


Het zorgde voor een error in mijn hoofd en kostte moeite om al die open vragen om te buigen tot een gesloten variant. Niet: “Hoe gaat het?”, maar “Gaat het goed?”
Een open vraag van mijn kant, kan voor een error zorgen bij iemand met en sacrale autoriteit. Hun lijf kan daar niets mee. Terwijl ze met een gesloten vraag wel uit de voeten kunnen. Ze voelen dan een sacrale reactie. Een uhu (ja) of nahah (nee).


De sacral sounds vlogen me in Sofia om de oren. Zelfs op retorische vragen volgden geluiden. Uh… je weet dat je op deze vraag geen antwoord hoeft te geven hè? “Uhu, ik kan het niet helpen… mijn lijf reageert gewoon.”


Ik moest er even aan wennen, maar man wat is het fijn! De sacral sounds zijn super duidelijk. Je hoeft niet meer te gissen of het een ja of nee is. Het antwoord is helder.


Is dat altijd makkelijk? Nee! Het antwoord is in your face. Fijn als het de reactie is waarop je hoopte. Minder fijn als het een ‘nee’ is waar je op een ‘ja’ had gehoopt (of andersom).


Maar dat heeft niets te maken met de sacral sound. Dat is de waarheid van de ander. Je teleurstelling is precies dat: van jou. En het is aan jou om daar doorheen te werken.


Ik vind het superfijn dat de sacral sounds van bijvoorbeeld Hiske zo duidelijk zijn. En kan mensen met een sacrale autoriteit alleen maar aanraden om ermee in contact te komen. Voor zichzelf én voor je omgeving. Hiske helpt je er graag bij. Je vindt er meer over op haar website.