Creatief/helend schrijven

Stress verminderen: (onverwachte) tips

Stress… we hebben er allemaal last van. Jij waarschijnlijk ook, al heb je het soms zelf niet eens door. Die deadline op je werk, die belangrijke presentatie die je moet geven of die verjaardag waar je tegen opziet. Stress is slecht voor je lijf, dus stress verminderen is beter voor je gezondheid. Ik deel onverwachte tips met je die je helpen om minder stress te ervaren.


Luister je liever dan dat je leest? Check dan deze aflevering van de podcast over dit onderwerp.


Wanneer je stress hebt, maakt jouw lichaam zich klaar voor een bedreigende situatie. Allerlei hormonen worden actief in je lijf: cortisol (energie en afweermechanisme ‘aan’), adrenaline (vecht- of vluchtmodus ‘aan’) en noradrenaline (alertheid ‘aan’). In de oertijd was stress nodig om ervoor te zorgen dat je de ontmoeting met een dinosaurus kon overleven. En een beetje is niet erg, maar te veel stress is niet goed voor je lichaam. Als je te lang in de ‘vecht of vlucht-stand’ staat, gaat dat ten koste van lichaamsfuncties. Je kunt bijvoorbeeld je bijnieren uitputten, haaruitval krijgen, slapeloosheid ervaren of zelfs depressief raken. Niet echt iets waar je op zit te wachten lijkt me.


Hoe stress verminderen?

Hoe je stress kunt verminderen, is voor iedereen anders, er is geen one size fits all-oplossing. De een vindt het lezen van boeken ontspannend, terwijl de ander er niet aan moet denken. Sommigen ervaren het luisteren naar muziek als ontspanning daar waar anderen meer rust vinden in meditaties. Het belangrijkste is dat de boog niet continu gespannen staat en je elke dag momenten hebt waarop je de boel even de boel laat. Ik deel een aantal tips met je ter inspiratie.


Tips stress verminderen


1.   Doe ademhalingsoefeningen

Ademhalingsoefeningen kunnen je helpen om spanningen te verminderen. Wie veel stress ervaart, gaat vaak hoger ademhalen. Door je op je ademhaling te focussen en lager in je lijf (je buik) te ademen, kun je ontspannen. Er zijn verschillende apps, zoals Meditation Moments, met korte ademhalingsoefeningen die je helpen om je ademhaling onder controle te krijgen en stress te verminderen. In mijn online programma Breathe & Write speelt ademwerk ook een grote rol. 


2.   Doe aan yoga

Yoga is een goede manier om meer ontspanning te vinden. Dit zit ‘m vooral in de combinatie van bewegingen uitvoeren en daarbij op je ademhaling letten. Zelf volg ik bijna elke dag op YouTube een les via het kanaal Yoga With Adriene. Zij heeft yoga workouts voor verschillende niveaus, situaties en tijdsduren.


3.   Zoek een hobby

Muziek maken, een boek lezen, sporten (of net waar jij enthousiast van wordt). Als het goed is, is een hobby iets dat je leuk vindt om te doen. En daarmee werkt het meestal ontspannend. De valkuil als je het druk hebt, is om de leuke dingen als eerste uit je agenda te schrappen. Doe het niet. Zorg juist voor ontspanning, zodat je met een volle batterij weer kunt knallen.


4.   Ben liever voor jezelf

Ik schreef het hierboven ook al: als je stress ervaart, is de neiging vaak om door te gaan en geen rust te nemen. Maar juist als je stress ervaart is het goed om tijd voor jezelf te nemen en liever te zijn voor jezelf. Ga lekker in bad liggen, gun jezelf een massage of spreek af met je vriendinnen om uitgebreid bij te kletsen. Kun je meer inspiratie gebruiken om beter voor jezelf te zorgen? Doe dan mee aan de Self-Care Challenge! Een maand lang krijg je dagelijks een mailtje van mij met daarin een opdracht die jij die dag kunt doen.


5.   Ga schrijven

Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken wereldwijd blijkt dat schrijven je kan helpen om stress te verminderen. Dingen niet verwerken geeft stress en je daarover uiten, zorgt ervoor dat er letterlijk ruimte ontstaat. Je kunt ervoor kiezen om in een groep te schrijven of dat alleen te doen. Meer over de voor- en nadelen daarvan lees je in dit artikel. Kijk wat voor jou de beste optie is: een groep zoeken of zelf aan de slag gaan (eventueel met hulp van Schrijf jezelf beter). Je kunt ook kijken of deze schrijfmeditaties je kunnen helpen of begin door op te schrijven wat je energie geeft (en daar dan ook tijd vrij voor te maken…).


6.    Relativeer

Zeg eens eerlijk… hoe belangrijk is waar jij je druk om maakt nu eigenlijk? Wat is het ergste dat er kan gebeuren als iets niet op tijd afkomt of niet perfect is? ‘Perfection is a fairytale’ en ‘prima is perfect’ zijn twee zinnen die mij enorm helpen als ik het mezelf moeilijk aan het maken ben en stress van iets krijg. Vaak zijn er maar een paar taken in je dagelijkse leven die écht belangrijk zijn. Focus je daar op en zie alles wat je daarnaast nog kunt doen als pure winst.


Heb jij een (onverwachte) tip om stress te verminderen? Deel ‘m hieronder en help anderen verder!