Creatief/helend schrijven

Zelfliefde vergroten? Ga schrijven!

Er zijn verschillende manieren om je welzijn te vergroten en meer zelfliefde te ervaren. Dat schrijven daar een grote rol in kan spelen, is niet bij iedereen bekend. In deze blog lees je hoe welzijn, zelfliefde en schrijven met elkaar verbonden zijn en wat de voordelen van schrijven voor je gezondheid zijn.


Luister je liever dan dat je leest? Check dan deze aflevering van de podcast over dit onderwerp.


Het topje van de ijsberg is pas bekend als we kijken naar hoe schrijven en je welzijn met elkaar verbonden zijn. Wanneer schrijvers hun (diepste) zorgen aan het papier toevertrouwen, doet dat iets met hen. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken wereldwijd laten zien dat schrijven eraan kan bijdragen dat je je gezonder voelt; lichamelijk en/of emotioneel. Resultaten kunnen onder andere een lagere hartslag zijn en sneller van infectieziektes genezen. Daarnaast kunnen schrijvers beter met stressvolle situaties omgaan en heeft het schrijven een positief effect op het zelfvertrouwen van mensen. En helpt het ze om hun eigen obstakels te overwinnen.


Een pionier op dit gebied is de Amerikaan James Pennebaker, Ph.D., die al in de jaren ’80 onderzoek deed naar de effecten van expressief schrijven op de gezondheid van deelnemers. Het gaat er bij deze vorm van schrijven niet om dat je perfecte zinnen op papier zet en je spelling en grammatica kloppen. Iedereen kan het, zolang je maar bereid bent om (diep) binnenin jezelf te kijken en op te schrijven wat je bezighoudt in de wetenschap dat jij alleen leest wat je opschrijft.


Voordelen van schrijven voor je gezondheid

  • Scherper zijn (qua denkvermogen)
  • Je werkgeheugen vergroten
  • Minder pijn, spanning en vermoeidheid ervaren
  • Lekkerder in je vel zitten en beter slapen
  • Een beter werkend immuunsysteem


Sommige studies laten zien dat er mentale en lichamelijke voordelen zijn ontstaan bij kankerpatiënten. Patiënten die 5 dagen lang, 30 minuten per dag schreven over hun diepste gedachten, emoties en de ‘beste versie van zichzelf’ hadden een beter humeur en waren minder vaak ziek dan deelnemers die over algemene onderwerpen schreven.


Schrijven om zelfliefde te vergroten

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je zelfliefde te vergroten, bijvoorbeeld het uitspreken van affirmaties. Schrijven kan je ook helpen om meer zelfliefde te voelen. Je uiten kan in verschillende vormen. Denk bijvoorbeeld aan levensverhalen schrijven, poëzie of een dagboek bijhouden. Het maakt daarbij niet uit of je tekst gepubliceerd wordt. Het gaat erom dat je je gevoelens verwoordt en je, door je te uiten, iets verwerkt. Je leert anders naar situaties en met meer liefde naar jezelf kijken. Er hoeft geen ritme te zitten in het schrijven, zoals bij morning pages wel het geval is. Je kunt het eens in de week doen, elke dag of op het moment dat je ergens mee zit.


Tips:

  • Schrijf gewoon wat erin je opkomt (freewriting) zonder te letten op spelling en grammatica.
  • Schrijf in de derde persoon, dus gebruik hij/zij als je het over jezelf hebt. Dit helpt je om wat afstand te creëren tot wat er is gebeurd.
  • Schrijf je drie dagen over hetzelfde onderwerp zonder dat er iets verandert aan je emoties? Benader het onderwerp dan op een totaal andere manier (bijvoorbeeld door je te verplaatsen in de schoenen van iemand anders. Hoe zou hij/zij ernaar kijken?) of schrijf over een ander onderwerp.


Interesse in meer?

Wil je meer zelfvertrouwen en je zelfliefde vergroten? Dan is de Self Love Journal iets voor jou.