Creatief/helend schrijven

Zes praktische freewriting-tips

Bij freewriting schrijf je gewoon op wat er in je opkomt. Erg handig als je naar een blanco pagina staart en niet weet waarover je kunt schrijven. Ik geef je een aantal praktische tips die je kunnen helpen als je wilt freewriten.


Luister je liever dan dat je leest? Check dan deze aflevering van mijn podcast:

Niet redigeren

Laat je woorden vrijelijk op het papier vloeien zonder dat je jezelf vragen stelt of pauzeert. Als je wilt kun je, nadat je klaar bent, je tekst nalopen en oppoetsen.


Gebruik een timer

Een freewritingsessie kan 10, 15, 30 minuten of langer zijn. De meeste mensen schrijven 30 minuten. Gebruik een timer voor je sessies. Gaat de timer af, neem dan een pauze. Gaat het goed, dan kun je na je pauze een nieuwe sessie starten. Als je dit een paar keer doet, zit er zeker bruikbaar materiaal tussen.


Schrijf alles op wat je te binnen schiet

Bij freewriting kun je een gedachtestroom volgen naar de meest vreemde wegen in je hoofd. Sommige van deze wegen zijn misschien doodlopend, maar schrijf ze wel op. Het maakt niet uit dat je freewriting niets te maken heeft met hetgeen waarover je aan het schrijven bent. Schrijf bijvoorbeeld over dat je geen inspiratie hebt, dat je de was nog moet doen of wat je vanavond gaat koken.


Blijf schrijven

Typ je, haal je vingers dan niet van de toetsen af totdat de timer klinkt. Schrijf je liever met de hand? Houd je pen dan op het papier totdat de tijd voorbij is. Gebruik je een dictafoon? Praat dan door zonder pauze totdat het eindsignaal klinkt.


Gooi je ‘restjes’ niet weg

Tijdens het freewriten kun je nieuwe ideeën opdoen. Gooi deze teksten niet weg. Er komt een moment waarop je deze ‘restjes’ doorleest en je er een parel uitvist of erdoor op een briljant idee wordt gebracht. Gebruik je ze nooit? Dan laten ze je in elk geval zien welke vooruitgang je als schrijver hebt gemaakt.


Moeilijke dingen gedaan krijgen

Freewriten kan je helpen om moeilijke dingen gedaan te krijgen, bijvoorbeeld als je geen idee hebt waarover je nieuwe post op social media kan gaan of als je het volgende onderwerp voor je blog maar niet gevonden krijgt. Erover schrijven kan helpen. Zet het probleem bovenaan de pagina en zet daaronder alle mogelijke oplossingen die je kunt bedenken. Het maakt niet uit hoe gek, onpraktisch of absurd je oplossingen zijn, misschien zit de perfecte oplossing er wel tussen. Zo niet, dan heb je in elk geval je frustraties van je af kunnen schrijven.


Journals

Is freewriten toch niet zo jouw ding en maak je liever gebruik van schrijfsuggesties/ journaling prompts? Dan zijn mijn journals iets voor jou! Je kunt kiezen uit het dankbaarheidsdagboek, de Self Care Journal of de Self Love Journal. Of kies de journal bundel. Bestel de Self-Care & Self Love journal en krijg het dankbaarheidsdagboek gratis