Creatief/helend schrijven

Schrijftherapie: wat is het en hoe kan het je leven veranderen?

Schrijven kan je helpen om dingen te verwerken en achter je te laten. Schrijftherapie dus. In dit artikel lees je wat het is en hoe het je kan helpen.


Luister je liever dan dat je leest? Check dan deze aflevering van de podcast over dit onderwerp.


Wetenschappelijk onderzoek

Uit talloze onderzoeken wereldwijd blijkt dat schrijven als therapie goed voor je is.

  • Het heeft bewezen positieve effecten op je lichamelijke en geestelijke gezondheid
  • Iedereen kan het doen


De onderzoeken van James Pennebaker laten dat duidelijk zien. Hij liet een groep studenten vier dagen expressief schrijven. Daarmee bedoelt hij dat ze moesten schrijven over iets waar ze een (sterke) emotie bij voelden. De controlegroep schreef over algemene dingen. Bij die laatste groep gebeurde weinig, maar de resultaten bij de eerste groep waren opvallend. Ze bezochten de gezondheidskliniek minder vaak en voelden zich letterlijk beter. Andere voordelen die de deelnemers noemden, waren dat ze meer zelfvertrouwen voelden, blijer waren en minder last van stress hadden.


Trauma verwerken

Ik ben geen trauma therapeut, maar ik denk dat iedereen het gevoel van opluchting herkent wanneer je eindelijk kunt praten/schrijven over iets dat je dwars zit. Of dat nou is door schreeuwend in een weiland te staan of erover in je dagboek te schrijven. Wanneer je volledig eerlijk kunt zijn tegen jezelf en je emoties niet langer binnen hoeft te houden, ontstaat er letterlijk ruimte.


Schrijftherapie voor volwassenen

Er zijn verschillende manieren waarop je schrijven als therapie kunt inzetten. De eerste is door te schrijven in een groep. Het voordeel daarvan kan zijn dat er een workshopleider is die schrijfsuggesties kan geven, de tijd bewaakt en een groep samenstelt. Je veilig voelen is daarbij essentieel. En daar zit ‘m ook meteen het pijnpunt. Hoe eerlijk durf je te zijn als je weet dat anderen te horen krijgen wat je hebt opgeschreven? Er zijn schrijfgroepen bij wie een veilige omgeving creëren een voorwaarde is. Dat is bijvoorbeeld zo bij de Amerikaanse Amherst Writers & Artists-methode (AWA). Het is één van de pijlers waarop de methode rust. Het is ook een van de redenen waarom ik me in deze methode wilde laten scholen. Helaas heb ik te veel schrijfgroepen meegemaakt waarin ik me niet veilig genoeg voelde om het achterste van mijn tong te laten zien. Bang dat andere deelnemers over me zouden oordelen. Bij AWA-workshops voelde ik me, voor het eerst in mijn leven, wél veilig genoeg om dat te doen.


Een andere optie is dat je alleen schrijft. Door over gebeurtenissen uit het verleden te schrijven, kun je door de emoties heen werken en een ander perspectief krijgen op wat er is gebeurd. Je kunt inzichten krijgen, er een punt achter zetten en het achter je laten. Het voordeel van alleen schrijven is dat je volkomen eerlijk tegen jezelf kunt zijn, want je hoeft je schrijfwerk met niemand te delen. Het is for your eyes only. Het nadeel is dat je misschien geen idee hebt waar je moet beginnen. In dat geval is Schrijf jezelf beter iets voor jou. Het is een stok achter de deur die je kan helpen om met het schrijven te beginnen en het lang genoeg vol te houden om iets te verwerken.


Het hoeft niet goed te zijn

Belangrijk om te weten is dat het er niet om gaat of wat je schrijft goed of mooi is. Je spelling en grammatica hoeven niet te kloppen. Je bent geen bestseller aan het schrijven. Je bent een trauma aan het verwerken. Dat kan zijn in de vorm van een gedicht waarin je je gebroken zelf heelt of een (nare) herinnering die je ophaalt. Alles is goed. Het belangrijkste is dat je het opgeschreven hebt. Er gebeurt iets in je brein als je een emotie vertaalt in woorden. Het gaat dus om het proces, niet om wat je schrijft of in welke vorm dat is.


Schrijftherapie heeft mij geholpen om dingen uit mijn verleden te verwerken. En dat gun ik jou ook! Denk jij dat schrijftherapie jou kan helpen helen? Kijk dan waar jij je het beste bij voelt: een groep zoeken waar je je veilig voelt om dat te doen of zelf aan de slag gaan (eventueel met hulp van Schrijf jezelf beter). Deze schrijfmeditaties kunnen een goed vertrekpunt voor je zijn.


Heb je vragen? Stel ze me gerust via e-mail. Ik help je graag verder!