Mindset

Dankbaarheid: handige tips om je elke dag dankbaar te voelen

Je dankbaar voelen is een soort ‘short cut’ naar een gelukkiger leven. Het lijkt zo simpel hè om te benoemen waarvoor je dankbaar bent. Maar in de praktijk is het vaak lastiger dan je denkt. In deze blog deel ik tips met je die je helpen om je elke dag dankbaar te voelen.


1.    Schrijf in een dankbaarheidsdagboek

Elke dag een paar minuutjes de tijd nemen om stil te staan bij mooie dingen die gebeuren, mensen die je waardeert of hoe jij voor een ander het verschil maakte vergroot je gevoel van dankbaarheid. Het gesproken woord vervliegt, maar wat je opschrijft blijft bewaard. Dat kun je doen door het in een mooi notitieboekje op te schrijven (check deze blog voor toffe tips). Of door een speciaal dankbaarheidsdagboek bij te houden.


Ik ontwikkelde een supergaaf dankbaarheidsdagboek dat je helpt om je gevoel van dankbaarheid te vergroten (en er een gewoonte van te maken). Het zit bomvol ideeën die je helpen om over dankbaarheid te schrijven, bevat inspirerende quotes en vette bonussen.


2.    Stel jezelf deze 3 vragen

De meditatietechniek Naikan kan je helpen bij het voelen van meer dankbaarheid. Bij deze techniek stel je jezelf 3 vragen:

  • Wat heb ik ontvangen van (persoon x)?
  • Wat heb ik gegeven aan (persoon x)?
  • Welke problemen en moeilijkheden heb ik veroorzaakt voor (persoon x)?


Door aan zelfreflectie te doen, focus je op wat goed gaat en wat je kunt verbeteren.


3.    Gebruik visuele reminders

De kans is heel groot dat je vergeet om met dankbaarheid bezig te zijn. Een reminder voor jezelf creëren kan daarbij helpen. Denk bijvoorbeeld aan een ‘geeltje’ op de spiegel van je badkamer of computer. Of een ingelijste poster met een quote over dankbaarheid (die op een goed zichtbare plek hangt).


4.    Deel je voornemen

Ik weet niet hoe dat bij jou is, maar als ik iets met mezelf afspreek is het toch net iets makkelijker om me er niet aan te houden, dan wanneer anderen ervan afweten. Je voornemen delen, bijvoorbeeld via social media of met je beste vriend(in) zorgt voor accountability.


5.    Gebruik je zintuigen

Kom je steeds tot hetzelfde rijtje van dingen waarvoor je dankbaar bent? Je zintuigen gebruiken kan helpen. Wat zijn dingen die je kunt aanraken, zien, ruiken, proeven en horen waarvoor je dankbaar bent? En nu we het er toch over hebben… wonderlijk wat het menselijk lichaam allemaal kan. Alleen dat is al iets om mega dankbaar voor te zijn.


6.    Kleur buiten de lijntjes

Je gevoel van dankbaarheid vergroten kun je vergelijken met naar de sportschool gaan. Het is een ‘spier’ die je kunt trainen. Net als in de sportschool is variatie in je training een must. Durf creatief te zijn bij het bedenken van dingen, situaties en omstandigheden waarvoor je dankbaar bent.


7.    Weeg je woorden

De woorden die je gebruikt hebben effect op hoe iets voelt. Vergelijk ‘het is moeilijk’ met ‘het is niet altijd makkelijk’. Die eerste voelt voor mij veel zwaarder dan de tweede. Dit soort kleine wijzigingen aanbrengen kan grote effecten met zich meebrengen. Leg de focus bij wat je zegt ook niet op hoe goed jij bent, maar op hoe jij goede dingen voor een ander hebt gedaan (of zij voor jou) en algemene dingen waar je dankbaar voor bent.


8.    Vergeet je verleden niet

Om je op DIT moment dankbaar te voelen, kan het helpen om terug te blikken op de moeilijke momenten in je leven. Kijk naar hoe ver je al bent gekomen, wat je geleerd hebt en hoe sterk je bent geworden. Juist door het contrast op te zoeken, besef je waar je dankbaar voor kunt zijn.


9.    Voel het gevoel

Zeggen dat je ergens dankbaar voor bent, is stap 1. Stap 2 is het daadwerkelijk voelen. Een (glim)lach op je gezicht en/of een warm gevoel in je hart ervaren, zijn indicaties dat je dankbaarheid écht ervaart.


Toe aan een deep dive?

Hopelijk helpen deze tips jou om (makkelijker) dankbaarheid te voelen en zo lekkerder in je vel te zitten. Kun je nog wel wat hulp gebruiken? Dan is mijn dankbaarheidsdagboek iets voor jou! Je leest er op deze pagina meer over.