Ademwerk

Ademwerk: veelgestelde vragen (en de antwoorden)

Ben je niet bekend met (Revelation) breathwork en heb je er vragen over? In deze blog deel ik een aantal veelgestelde vragen (en de antwoorden) met je.


Luister je liever dan dat je leest? Check dan deze aflevering van de podcast over dit onderwerp.


Wat is (Revelation) breathwork?

Breathwork is een verzamelnaam voor verschillende ademhalingstechnieken waarmee je bepaalde processen in je lichaam en geest kunt beïnvloeden. Revelation Breathwork is een methode waarbij je een bepaalde ademhalingstechniek gebruikt om vastzittende emoties in je lichaam los te maken en los te laten. Het is een manier om te helen en te transformeren.


Hoe verschilt Revelation Breathwork van andere ademhalingstechnieken?

Veel ademhalingstechnieken zijn gericht op ontspanning. De focus bij Revelation Breathwork ligt op het helen en transformeren van jezelf. Je ontspannen voelen kan absoluut een effect na een sessie zijn. Maar het doel is vastzittende energie in beweging zetten, zodat je lijf (en geest) meer in balans komen.


Wat zijn de voordelen van breathwork?

Wil je meer weten over de voordelen van breathwork? Lees dan deze blog.


Wat kan ik tijdens een sessie ervaren?

Tijdens een sessie kan je lijf reageren op de ademhalingstechniek. In deze blog lees je er meer over.


Tijdens een sessie zegt iets in mij steeds dat ik moet stoppen. Wat betekent dit?

Ademwerk is volledig veilig om te doen. Toch kan je brein dat anders ervaren. Je mind probeert je veilig te houden – dat is zijn taak ook. De kans is groot dat je lijf weerstand voelt tegen het ademwerk en je brein daarop reageert. Blijf doorademen volgens de techniek en houd de signalen van je lijf in de gaten. Daardoor ga je uit je hoofd en focus je op je lijf.


Ik heb veel trauma’s meegemaakt in mijn leven. Kan ik breathwork doen?

Ja, maar begin dan langzaam en bouw de snelheid van de ademhalingstechniek op. Als het te intens wordt, haal dan rustiger adem volgens de techniek of keer terug naar je eigen ademhaling. Jij bepaalt, jij hebt de controle. Altijd!


Mijn handen verkrampen. Is dat normaal?

Ja, dat is normaal. Dit wordt in het Engels ‘tetany’ genoemd en is een onvrijwillige samentrekking van je spieren. Het komt meestal voor in je handen, voeten, gezicht of rond je middel. Het kan een beetje pijnlijk zijn, maar het kan absoluut geen kwaad. Vaak verdwijnt het snel nadat je je ademhaling aanpast. Tetany kan ontstaan wanneer je ademhaalt op een manier die je lijf niet gewend is. Het ontstaat vaak vanuit weerstand tegen dingen die vanuit je onderbewustzijn naar boven komen. Verkramping in je handen kan betekenen dat je iets vast probeert te houden. Als het gebeurt kun je jezelf de vraag stellen: wat mag ik loslaten?


Ik voel een boel oncomfortabele emoties. Hoort dit erbij?

Yep. En da’s ook precies wat je wilt dat er gebeurt. De intentie van Revelation Breathwork is onverwerkte emoties loslaten. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren door te huilen, te schreeuwen, te shaken of te gapen. Je zult zien dat elke sessie een andere ervaring met zich meebrengt. De ene keer kan het heel fijn en liefdevol aanvoelen, terwijl een andere sessie heel intens kan zijn. Vertrouw erop dat gebeurt wat tijdens die sessie ‘moet’ gebeuren.


Ik krijg visioenen, is dat normaal?

Zeker. Tijdens een sessie zet je energie in je lichaam in beweging. Dat kan emoties naar boven brengen die een beeld uit je (vorig) leven triggeren. Ongeveer 30% van de deelnemers krijgt visioenen tijdens het doen van ademwerk. Soms gebeurt dat pas wanneer iemand langere tijd breathwork doet en bij anderen gebeurt het nooit.


Ik ben zwanger, kan ik dan breathwork doen?

Het doen van breathwork wordt niet aangeraden wanneer je zwanger bent. Ademwerk kan emoties naar boven brengen bij jou, en daarmee effect hebben op de baby. Breathwork kun je prima doen voordat je zwanger bent om op die manier trauma(‘s) los te laten en een gezonde energetische omgeving voor de baby te creëren. Tijdens het geven van borstvoeding kun je overigens wel ademwerk doen.


Wanneer kan ik beter geen breathwork doen?

Het doen van breathwork wordt in sommige gevallen afgeraden. Wanneer dat is, lees je in deze blog. Raadpleeg bij twijfel je arts en/of behandelaar.


Is breathwork veilig voor kinderen?

Breathwork is veilig voor kinderen, maar kan vanwege eventuele emoties die naar boven komen heftig voor ze zijn. De keuze om het wel/niet te doen is aan de ouders/verzorgers van het kind.


Hoe vaak kan ik breathwork doen?

Luister naar je lijf bij het beantwoorden van deze vraag. Breathwork is veilig en je kunt het elke dag doen of zelfs meerdere keren per dag. Maar stel jezelf eens de vraag wat je intentie van de sessie is. Waarom wil je het doen? Aanbevolen wordt om het minimaal een keer per week te doen als een soort van ‘onderhoud’. Maar vaker kan dus absoluut!


Ik wil graag begeleid worden tijdens mijn breathworksessie(s). Waar kan ik terecht?

Ik geef begeleide online (groeps)sessies. Soms zijn dit losse sessies en soms maken ze deel uit van een online programma dat ik aanbied. Als je je inschrijft voor mijn nieuwsbrief krijg je hierover vanzelf bericht. Je kunt ook een VIP-sessie bij mij boeken. Wil je dat? Neem dan even contact met mij op via e-mail.


Wat voor muziek wordt er tijdens de sessies gebruikt?

Tijdens de sessies wordt moderne (pop)muziek gebruikt, denk bijvoorbeeld aan Sia, Ilse de Lange, Keane, Bon Jovi en Jason Mraz.


Kan ik tijdens mijn menstruatie aan deze vorm van ademwerk doen?

Ja hoor, dat kan prima. Als het voor jou goed voelt, kun je dat zeker doen. Ik doe zelf ook regelmatig breathworksessies tijdens mijn menstruatie.


Ik ervaar kramp in mijn handen/kaken/druk op mijn borst. Kan dit kwaad?

Nee dat kan geen kwaad. Deze manier van ademhalen zet bepaalde processen in je lijf in werking. De verschijnselen zullen na de sessie wegtrekken. Tijdens de sessie kun je jezelf de vraag stellen waar jij krampachtig aan vast houdt (handen), waar je je lippen stijf op elkaar houdt (kaken) of wat op jou drukt (borst) in je dagelijkse leven.


Mijn vraag staat er niet bij, wat nu?

Staat jouw vraag over de vorm van ademwerk die ik aanbied er niet bij? Stuur me dan een mail. Ik help je graag verder.


Gratis breathworksessie volgen?

Ben je benieuwd naar breathwork? Volg dan de gratis introductie sessie ademwerk. Je kunt je inschrijven via deze pagina: http://nannekevandrunen.nl/gratis-breathworksessie


Weet je nu al dat je een deep dive wil? Check dan mijn online programma Breathe & Write of de Chakra Breathwork Serie.

Let op: deze cursussen zijn niet meer via mijn platform beschikbaar en worden alleen nog aangeboden via het platform van Mind Events Factory met wie ik samenwerk.