Waarom jij slechte teksten schrijft (en wat je daaraan kunt doen)…
Overkomt jou dit wel eens? Je hebt een tekst geschreven waarover jij je goed voelt. Zo goed dat je jezelf beloont met scrollen door je tijdlijn of het bekijken van een nieuwe aflevering van The Crown op Netflix, of wat jij dan ook ter ontspanning doet. Maar wanneer je je tekst opnieuw bekijkt, bekruipt je een naar gevoel. De tekst is prut. Hoe komt het dat jij (en ik) slechte teksten schrijven?
Zelfs met ruim twintig jaar schrijfervaring herken ik het gevoel. Ook ik heb wel eens een off day. Meestal zit mijn perfectionisme mij dan in de weg. En dat kan ook bij jou het geval zijn. Perfectionisme zorgt ervoor dat je uren spendeert aan het vinden van het juiste woord, die ene zin eindeloos blijft herschrijven of niet eens start met schrijven.
1. Perfectionisme
Perfectionisme kan je enorm in de weg zitten waardoor je bijvoorbeeld:
· alles wat je weet over het onderwerp in je tekst zet en niet dat wat relevant is
· je tekst moeilijker maakt dan nodig is door ingewikkelde zinnen en woorden toe te voegen
· veel te lange inleidingen schrijft en je boodschap verloren gaat
En da’s zonde van de tijd die jij eraan kwijt bent en de moeite die de lezer moet doen om zich door jouw tekst heen te worstelen. Hoge kwaliteit nastreven is een goede eigenschap, behalve wanneer het je in de weg gaat staan. Zorg ervoor dat je jouw drang om de dingen perfect te willen doen op het juiste moment in het schrijfproces inzet.
Start met een idee
Een tekst schrijven die to the point is, wordt een stuk makkelijker wanneer je weet voor wie je waarover gaat schrijven en met welk doel. Begin je zonder plan aan het schrijven van een tekst, is de stuk groter dat je uren later nog steeds naar een knipperend streepje op je scherm staart. Noteer voor wie je de tekst schrijft, wat het doel is van je tekst en zet een aantal bullet points op papier die je verder uit wilt werken. Het helpt je om gestructureerd van punt naar punt te gaan.
Schrijf vanuit flow
Er zijn maar weinig schrijvers die in één keer een perfecte tekst op papier zetten (ik in elk geval niet). Laat dat idee dan ook los. Begin met het schrijven vanuit flow en zet een eerste rommelige versie op papier. Die kun je op een later moment altijd nog bijschaven.
Stop je innerlijke criticus
Ken je dat stemmetje in je hoofd dat zegt: ‘Wat een slechte zin!’, ‘Heb je daar nou echt -dt geschreven, idioot!’ of ‘Jij hebt echt geen idee waar je mee bezig bent!’. Het is je innerlijke criticus die commentaar geeft. Het hebben van een innerlijke criticus is handig, maar niet als je een eerste versie op papier zet. Leg dat stemmetje het zwijgen op door aan te geven dat je op een later moment hulp kunt gebruiken, maar nu gewoon vrij aan het schrijven bent.
Schaaf je tekst bij
Heb je de eerste rommelige versie van je tekst af? Leg ‘m dan aan de kant en ga iets anders doen. Wanneer je je tekst er weer bij pakt, ga je ‘m oppoetsen. Dat is het moment dat je je innerlijke criticus vrij spel geeft, omdat het je op dit moment helpt bij het verbeteren van je tekst.
Ik kan je niet beloven dat deze aanpak ervoor zorgt dat je nooit meer worstelt met schrijven van een tekst of slechte teksten op papier zet. Maar misschien helpt het omarmen van je perfectionisme en dat op het juiste moment inzetten jou om het jezelf makkelijker te maken.
2. Angst
Perfectionisme gaat vaak hand in hand met angst. Denk jij wel eens, ik:
· ben niet goed genoeg
· wil geen fouten maken
· ben bang wat mensen van mij (of mijn tekst) vinden
Dit zijn er drie, maar er zijn uiteraard nog talloze andere dingen die je uit angst tegen jezelf kunt zeggen. Vooral die eerste -bang om niet goed genoeg te zijn- is er eentje die je in een sneeuwpop kan laten veranderen. Niet in staat om te bewegen waardoor je uren doet over het schrijven van een tekst, het bedenken van een titel voor je e-mail of het plaatsen van een post op social media.
Een aantal jaar geleden was ik bij een theatershow van Daniël Lohues. De titel van zijn lied ‘Angst is maar voor even, spijt is voor altijd’ speelt sindsdien altijd door mijn hoofd wanneer angst mij dreigt te verlammen. Het helpt me om mijn angst aan de kant te schuiven en mijn comfort zone weer een beetje op te rekken. Laat angst niet met je aan de haal gaan, maar gebruik het als stimulans om jezelf te blijven ontwikkelen.
3. Ego
Een goede tekst helpt jouw lezer verder. En om een tekst goed te laten zijn, is één ding essentieel om te weten: het draait niet om jou! Helaas photobombt je ego de boel regelmatig. Als je ego de overhand krijgt, ga je vaak moeilijke zinnen en woorden gebruiken. Iets waar jouw lezer niet op zit te wachten. Je ego kan er ook voor zorgen dat je geen feedback op je tekst vraagt. En ik snap dat het niet leuk is om te horen wat er niet goed is aan wat je hebt geschreven. Maar het is absoluut nodig als jij je schrijfvaardigheid wilt verbeteren.
Tip: Als jij een tekst schrijft, omdat je beroemd wilt worden of tegen iets aanschopt om het schoppen, ‘voel’ je dat in de tekst. Lees je je eigen tekst en klinkt die niet als jou? Dan is er werk aan de winkel. Lukt herschrijven niet? Spreek je tekst dan bijvoorbeeld in en verbeeld je daarbij dat je het tegen je beste vriend(in) vertelt.
Magnetic messaging masteren?
Hopelijk helpen deze tips. Wil je meer leren over copywriting, contentmarketing en storytelling en hoe je magnetischer wordt als projector? Ik kan je daarbij helpen. Hoe? Dat lees je op deze pagina.