Projector Business

Grenzen stellen als Projector

Projectors zijn niet de enigen die het lastig vinden om grenzen te stellen, maar als Human Design Projector heb je wel met een aantal extra uitdagingen te maken. Welke dat zijn en hoe je als projector gezonde grenzen stelt, ontdek je in deze blog.


Wat is een grens?

Een grens is weten waar jij eindigt en waar de ander begint. De meeste Projectors zijn onbedoeld helpers in plaats van gidsen geworden. Omdat we graag gezien willen worden en de ander goed aanvoelen, helpen we anderen vaak in de hoop erkenning te krijgen. Maar da’s helaas niet de juiste erkenning. Als Projector wil je erkenning krijgen voor je zijn, je guidance. Niet voor het helpen van mensen of dingen doen. Iets wat ik echt heb mogen afleren (en nog steeds aan het leren ben, als ik eerlijk ben). Omdat het zo goed voelt om anderen te helpen en erkenning te krijgen, overschrijden we vaak onze eigen grenzen, want waar komt die volgende ‘high’ dan vandaan die we voelen als we iemand geholpen hebben?

Maar zeg eens eerlijk… heb je wel de energie om iedereen te helpen? Hoe voelt het als je ja tegen alles en iedereen zegt? Die vriendin helpt verhuizen in het weekend, cupcakes maakt voor school, die koffiedate met een ondernemer die op zoek is naar gratis informatie? Lieve Projector… je bent geen (Manifesting) Generator. Jouw volle tank energie kun je vergelijken met die van een (mani)gen die nog 20% over heeft. Het is belangrijk dat je verstandig met je energie omgaat.

Het lastige is dat veel Projectors gevoelig zijn voor de gevoelens van anderen en we mensen niet willen kwetsen. We kunnen hun teleurstelling voelen. Als coping mechanisme vermijden we dat vaak door maar te doen wat de ander vraagt. Ten koste van onszelf. We hebben de energie er niet voor en lopen ook nog de kans bitter te worden. Voor je het weet loop je in jezelf te mokken dat je altijd voor anderen klaarstaat en je daar niet voor gezien wordt. Herkenbaar?

De oplossing is simpel, maar niet per se makkelijk: leer comfortabel te zijn in het ongemak. Zeg nee, voel de teleurstelling/verontwaardiging/boosheid/… bij de ander en adem erdoorheen.


Verschillende soorten grenzen

Er zijn verschillende soorten grenzen waarmee je te maken kunt krijgen:


- Fysieke

Sommige mensen houden ervan om andere mensen te omhelzen en hebben geen bezwaar tegen de Nederlandse drie zoenen op de wang. Voor anderen is het hel op aarde. Het maakt niet uit welk type jij bent. Wat wel uitmaakt is dat je niemand omhelst of (drie) zoenen geeft als je dat niet wil. Vaak geeft je lichaam aan het niet te willen, maar rationaliseren we het met ons brein. “Die drie zoenen horen erbij”. Luister naar je autoriteit, jij bepaalt.


- Emotionele

Een voorbeeld van een emotionele grens is dat je bijvoorbeeld een uitnodiging van je familie afslaat, omdat je weet dat het je te veel stress bezorgt om bij ze te zijn.


- Beroepsmatig

Er zijn mensen die vol trots zeggen dat ze 70 uur per week werken. Als Projector ben je er sowieso niet voor gemaakt om dit op structurele basis te doen. Een grens kan in dit geval bijvoorbeeld zijn dat je niet meer structureel overwerkt of dat je na 20.00 uur ’s avonds geen werkmail meer checkt.


Nee leren zeggen

Een van de beste dingen die je als Human Design Projector kunt doen voor jezelf is nee leren zeggen. Een quote die mij daarbij erg helpt is dat de mensen die het meest gefrustreerd raken als je een grens stelt, degenen zijn die er baat bij hadden dat je ze niet had. Dit zijn ook de mensen die het hardst gaan protesteren op het moment dat je een grens stelt of je zullen zeggen dat je bent veranderd. Probeer dat als een compliment te zien in plaats van als kritiek. Het is niet jouw taak om ervoor te zorgen dat een ander zich comfortabel voelt met jouw grenzen. Je hebt niets verkeerd gedaan, maar juist iets goed. Je hebt naar jezelf geluisterd en jezelf vooropgesteld in plaats van de ander. Wanneer je jezelf doorlopend op de tweede plaats zet om iemand anders gelukkig te maken, is de kans groot dat je bitter wordt. Je hebt dan al je kostbare energie besteed aan iets dat niet nodig was.

Begin klein

Wil je beginnen met het stellen van grenzen? Breng dan eerst in kaart welke grenzen je zou willen stellen. Ga niet met allemaal tegelijkertijd aan de slag, maar kies er een of twee uit en begin daar mee. Heb je een coach call met een nieuwe klant, rond die dan ook echt na een uur af. Of zeg je ouders dat je meer tijd voor jezelf nodig hebt en je niet meer wil dat ze op zondagochtend om 9.00 uur op de stoep staan. Ga door het proces heen van je oncomfortabel voelen en ontdek dat je dat overleeft. En geef jezelf de ruimte om fouten te maken.

Zelfliefde

Waar het bij het stellen van grenzen op neerkomt, is zelfliefde. Houd jij genoeg van jezelf om jezelf te geven wat je nodig hebt? Vind je dat lastig en kun je daar hulp bij gebruiken? Dan is mijn Self Love Journal echt iets voor jou!


Leren van andere Projectors?

Mis jij andere Projectors in je leven? Mensen die ook bezig zijn met hun Human Design, waar je ervaringen mee kunt uitwisselen en tips van kunt krijgen. Dan is de Projector Power Summit iets voor jou! Alle sprekers delen hun persoonlijke reis met je, inclusief hoe ze in aanraking zijn gekomen met Human Design, de uitdagingen die ze onderweg hebben ervaren en hoe het volgen van hun Human Design hen heeft geholpen. Ze delen niet alleen hun successen, maar ook hun fuck ups, zodat jij ervan kunt leren. Je leest hier meer over de Projector Power Summit.