Creatief/helend schrijven Business

Het jaar goed afsluiten? Stel jezelf deze vragen

Van James Wedmore leerde ik dat er 1 ding vaak ontbreekt wanneer mensen zichzelf doelen stellen: ze stellen doelen voor het nieuwe jaar zonder het voorgaande jaar af te ronden. Klinkt logisch en toch doen de meeste mensen het niet. 


Luister je liever dan dat je leest? Check dan deze aflevering van de podcast over dit onderwerp.


Je neemt (jouw interpretatie van) je verleden mee in je toekomst. Als jij daarbij alleen maar kijkt naar wat er mis is gegaan en niet is gelukt, zeul je die ballast mee de toekomst in. Hoe fijn zou het zijn om dat los te laten en het nieuwe jaar met een schone lei te beginnen?


Daar ga ik je bij helpen! Zorg dat je pen en (losse vellen) papier bij de hand hebt. Ik ga zo een aantal vragen met je delen die je helpen om het jaar op een goede manier af te ronden. Schrijf je antwoorden op die vragen op. Bij voorkeur met de hand (waarom dat voordelen heeft, lees je in deze blog


  1. Wat is er de afgelopen 12 maanden gebeurd (qua werk en privé)? 
  2. Welke les(sen) heb je geleerd die je mee kunt nemen in het nieuwe jaar? 
  3. Wie was je in januari van dit jaar?
  4. Wie ben je nu?
  5. Waar houd je nog steeds aan vast (mentaal, emotioneel, fysiek)?
  6. Wat brengt het jou als je die dingen (zie vraag 5) loslaat?


Neem echt even de tijd om eerlijk antwoord te geven op deze vraag. Niet snel even afraffelen. Do the work!


Als je klaar bent met het beantwoorden van de vragen, kun je ervoor kiezen om ze op een veilige manier (bijvoorbeeld in een openhaard, de gootsteen of een vuurkorf). Het is een symbolische manier om het oude achter je te laten. Je kunt ze ook bewaren om te zien hoe ver je al bent gekomen (als je ze over een jaar terugleest).


Supertof als je er een filmpje van maakt en dat deelt via social media. Zo inspireer je anderen om hun jaar ook goed af te sluiten. Oh en tag mij gelijk even op Instagram (@nannekevandrunen) als je je filmpje deelt!


Wil je vaker schrijven om inzichten op te doen? Ik heb verschillende opties voor je.