Creatief/helend schrijven

Met de hand schrijven: 5 voordelen

Het is zo makkelijk om snel even een tekstje te typen op de computer. En toch heeft met de hand schrijven veel voordelen. In deze blog deel ik er 5 met je.


Luister je liever dan dat je leest? Check dan deze aflevering van de podcast over dit onderwerp.


1. Meer focus

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat met de hand schrijven ervoor zorgt dat je dingen beter onthoudt. Als ik tijdens overleggen mijn notitieboekje erbij pak, kijken mensen me vaak aan alsof ik een digibeet uit het dinosaurustijdperk ben, maar ik weet dat het voor mij werkt. Omdat ik minder snel kan schrijven dan dat ik typ, luister ik beter en filter ik eruit wat écht belangrijk is.


2. Prioriteiten stellen

Overwhelm (of in gewoon Nederlands: ik loop over, mijn hoofd zit vol) is een woord dat ik de laatste tijd vaak hoor. We krijgen elke dag enorm veel prikkels en een overload aan informatie over ons uitgestort. Sommige mensen kunnen die informatiestroom makkelijker filteren en prioriteiten stellen dan anderen. Vind je dat lastig? Schrijf dan op wat er in je hoofd zit (met de hand dus hè). Zo hoef je er even niet meer aan te denken, zonder dat je briljante ideeën of to do’s verloren gaan. ‘Out of sight is out of mind’ is een Engelse uitdrukking die vaak op to do-lijstjes van toepassing blijkt te zijn. Als je je aantekeningen na een tijdje bekijkt, zul je zien dat veel dingen niet meer zo dringend -of zelfs opgelost- zijn.


 3. Afstand creëren

Voor de meeste mensen geldt dat ze sneller typen dan dat ze schrijven. Door met de hand te schrijven focus je dus op wat je wilt opschrijven. En dat helpt je, bijvoorbeeld wanneer je een probleem waarmee je worstelt op papier zet, om te vertragen. Hierdoor kun je er met meer afstand naar kijken en wordt iets gecompliceerds al snel een stuk overzichtelijker. Door er als een soort ‘buitenstaander’ naar te kijken, kom je sneller tot oplossingen die je minder makkelijk ziet als je er middenin zit.


4. Dingen verwerken

We hebben allemaal wel iets te verwerken. Je pestverleden waardoor je nu soms nog onzeker bent, het verdriet als je een dierbare verliest of dat je continu over je grenzen heengaat. Uit een onderzoek van de Universiteit Twente blijkt dat meer dan de helft (53%) van de onderzochte personen zich beter en vitaler voelt door autobiografisch te schrijven na een depressie. Onderzoeken van de Amerikaan James Pennebaker laten al sinds de jaren ’80 zien dat over moeilijke of verdrietige gebeurtenissen schrijven een positief effect heeft op de gezondheid van mensen.


 5. Je verhaal structureren

Sommige mensen zijn opgevoed met het idee dat je niet over je emoties praat. Anderen praten er wel over, maar niet zo intensief als ze zouden willen. Ze zijn bang dat de ander ze veroordeelt of er niets meer over wil horen. Maar als jij dingen opkropt, roept dat een stressreactie op in je lichaam En van stress kun je ziek worden. Schrijven over wat er is gebeurd, kan ervoor zorgen dat je het een plekje kunt geven en je structuur in je verhaal kunt aanbrengen. Bijvoorbeeld door er vanuit een ander perspectief naar te kijken.


Schrijf jezelf beter

Heb jij iets dat je dwarszit? Wil je dingen achter je laten en afsluiten? Dan is het online programma ‘Schrijf jezelf beter’ iets voor jou! De schrijfoefeningen helpen je om al schrijvend dingen te verwerken, zodat jij je in maar 5 dagen lichter, energieker en blijer voelt.


P.S. op zoek naar leuke notitieboekjes om in te schrijven? Check dan deze blog.