Meer zelfvertrouwen? Doe dan dit!
Je eigen weg volgen en daarmee (soms) tegen de stroom ingaan, is niet altijd even makkelijk. Het vraagt om zelfvertrouwen, weten wat je wensen zijn, omgaan met je gevoelens en blind durven varen op je intuïtie. Hoe je dat doet? Daar geef ik je in deze blog tips voor, dus lees snel verder.
Luister je liever dan dat je leest? Check dan deze aflevering van de podcast over dit onderwerp.
Ik weet niet hoe het bij jou is, maar ik heb regelmatig dingen te horen gekregen als ‘eerst zien, dan geloven’, ‘doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’ en ‘meten is weten’.
Dat staat haaks op vertrouwen op iets dat groter is dan jijzelf, 100% je eigen pad kiezen (hoe gek een ander dat misschien ook vindt) en vertrouwen op je onderbuikgevoel zonder het met cijfers te kunnen onderbouwen.
Niet zo gek dus dat we het moeilijk kunnen vinden om te vertrouwen op ons eigen gevoel en oordeel. Het kan zorgen voor een gevoel van verwarring en onzekerheid veroorzaken. Het kan je tegenhouden om dat te doen waar je dolgelukkig van wordt. Ik weet niet hoor…, maar dat kan toch niet de bedoeling van het leven zijn?
Eenheidsworst
Er zijn miljarden mensen op deze aarde, maar niemand is zoals jij. Jij bent uniek! Het is dus helemaal niet de bedoeling dat jij een eenheidsworst bent en meegaat in de stroom. Het is de bedoeling dat jij jezelf bent. En vanuit jouw eigen kracht impact hebt op deze wereld.
‘Jij hebt makkelijk lullen, Nanneke’, denk je misschien. Think again. Ik weet dat het ongemakkelijk en moeilijk kan zijn. I’ve been there… (en nog steeds, het is een proces).
Mijn identiteit
Sinds mijn afstuderen in 2001 werkte ik als communicatieadviseur en tekstschrijver. Het was zo vertrouwd geworden dat mijn werk niet meer was wat ik deed. Ik had het onderdeel gemaakt van mijn identiteit: ik ben communicatieadviseur en tekstschrijver.
Identiteitscrisis
Toen ik begin 2020 begon met het ontwikkelen van Schrijf jezelf beter zorgde dat voor een (halve) identiteitscrisis. Hoezo hield ik mij ineens bezig met hoe schrijven je kan helpen helen, affirmaties en meditaties? Het werd nog ‘erger’ toen ik reiki leerde en breathwork ontdekte. Ik herkende mezelf bijna niet meer. Ik was toch geen geitenwollen sok of zweefteef?
Een mix aan emoties raasde door mijn lijf, hart en hoofd. Ik voelde me enorm verward en onzeker. Moest ik Schrijf jezelf beter als hobby zien, kon ik commercieel schrijven en helend schrijven combineren of werd Schrijf jezelf beter mijn nieuwe koers?
Hele discussies voerde ik met mezelf in mijn hoofd en ik kwam er niet uit. Totdat ik besloot te luisteren naar mijn hart en mijn intuïtie. Toen was er nog maar 1 keuze mogelijk: het oude loslaten en vol voor mijn nieuwe koers gaan.
Was dat makkelijk? Nee! Trust me… ik heb echt 7 kleuren stront gescheten en doe dat nog regelmatig. Vooral wanneer ik niet snel genoeg (naar mijn zin) resultaten zie. In die situaties probeer ik terug te keren naar het vertrouwen. Dat dit niet voor niets op mijn pad is gekomen en het -hoe dan ook- goed komt.
Uit je hoofd, in je lijf
Vooral breathwork heeft ervoor gezorgd dat ik uit mijn hoofd kan gaan en in mijn lijf kan zakken. Daardoor leer ik de signalen en nudges van mijn lijf en intuïtie steeds beter kennen. Ik weet hoe een ‘ja’ en een ‘nee’ voor mij voelen. Handel ik daar altijd naar? Nee, het is work in progress. Een deel van de lessen die ik de afgelopen jaren leerde, verwerkte ik in het online programma Breathe & Write. Had je me in 2019 verteld dat ik een programma zou maken waarin ik journaling, ademwerk en reiki combineer, had ik je waarschijnlijk vierkant uitgelachen. Nu is het programma er en ben ik er rete trots op.
Je eigen pad kiezen en voor jezelf durven kiezen, wordt een stuk makkelijker als je op jezelf durft te vertrouwen, maar hoe doe je dat nou?
Meer zelfvertrouwen, hoe krijg je dat?
De reden waarom veel mensen met de meute meegaan, is omdat het veilig voelt. En da’s niet zo gek, want nog maar een paar eeuwen geleden kon je in een kerker gesmeten worden op of de brandstapel terechtkomen als je ‘anders’ was. Jezelf zijn, kon je dus letterlijk je leven kosten. Geen wonder dat je twee keer nadacht voordat je iets zei of deed.
Ook in onze huidige maatschappij is dat nog steeds zo. Afhankelijk van de groep waarbij je hoort, zijn dingen ‘goed’ of ‘fout’. En oh wee als je iets doet wat buiten de kaders valt. Je loopt nog steeds het risico om buitengesloten te worden. In de oertijd zou dit desastreus zijn, omdat je in je uppie sneller ten prooi kon vallen aan een leeuw. Hoewel dat nu niet meer zo snel zal gebeuren, zit die angst er nog steeds (onbewust) in.
En daar zit de oplossing… durf jij jezelf te zijn? Durf jij het risico te lopen dat je uit de groep wordt gegooid? Duf jij erop te vertrouwen dat je dat overleeft? En misschien zelfs wel een groep vindt die beter past bij wie jij werkelijk bent…
Toen ik deelde dat ik reiki 1 ging volgen, dacht ik dat ik een van de weinigen was. Boy was I wrong! Doordat ik erover vertelde, kreeg ik ontzettend veel berichtjes van mensen dat ze ook ingewijd waren. Mensen die ik soms al jaren kende… Het zorgde voor een verdieping in de verbinding die ik met deze mensen voelde.
Manieren om je zelfvertrouwen te vergroten:
1. Vertrouw je gevoelens
Je gevoelens zijn een perfecte graadmeter om te ontdekken hoe het met je gaat. Alle gevoelens zijn geldig, maar niet alle gevoelens weerspiegelen altijd jouw waarheid. Klinkt tegenstrijdig, maar ik zal uitleggen wat ik hiermee bedoel.
Stel dat je bijvoorbeeld boos bent over iets dat is gebeurd. Boosheid heeft vaak te maken met een gevoel van machteloosheid en (overschreden) grenzen. Het is ook vaak een mechanisme om een diepere laag te beschermen.
Zo ben ik een keer ontzettend boos geworden op iemand, omdat ik hem om hulp vroeg en hij mij weigerde te helpen. De diepere laag die eronder zat, was mijn eigen angst. Het ging om openstaande facturen en zijn weigering triggerde mijn angst. Wat als dit niet goed zou komen en ik dat geld nooit zou zien? Zou ik dan failliet gaan, mijn hypotheek niet kunnen betalen en misschien wel mijn huis moeten verkopen?
Toen de eerste boosheid was gezakt en ik een stuk was wezen wandelen om de emoties te laten stromen, zag ik in wat ik had gedaan. Hij was niet de oplossing, ik was de oplossing. Ik zag mijn angst onder ogen en vond een andere manier (hallo intuïtie!) om de facturen betaald te krijgen.
2. Vertrouw op je intuïtie
‘Luister naar je leraar’, ‘Je baas weet het beter’ en ‘De arts heeft ervoor geleerd’. We zijn getraind om op anderen te vertrouwen bij het nemen van beslissingen. Daarmee gaan we voorbij aan een supersterk en slim geleidingssysteem dat we allemaal hebben: onze intuïtie.
Het kan in het begin super eng zijn om te vertrouwen op je intuïtie. Ik vond dat in elk geval spannend. Tijdens mijn breathwork facilitator training kregen we een opdracht om deze spier te trainen. Iedere deelnemer schreef een vraag op waarop hij/zij antwoord wilde hebben. Als deelnemer kreeg je vervolgens de vraag van een ander voorgelegd. Je moest daarop vanuit je intuïtie antwoord geven. Bij het zien van de vraag kreeg ik meteen een antwoord door. Had ik dat nou zelf bedacht? Was dit mijn intuïtie? Ik had werkelijk geen idee. Nadat ik mijn antwoord had gedeeld, kreeg ik een reactie van de vragensteller ‘You’ve nailed it!’.
Hoe vaker je dit soort ‘experimentjes’ doet hoe meer je durft te vertrouwen op de boodschappen die je doorkrijgt.
3. Vertrouw erop dat jij een goed mens bent
Veel mensen, vooral vrouwen, maken zich zorgen dat ze niet goed genoeg zijn of egoïstisch. Hierdoor stellen ze geen grenzen, voelen ze zich overweldigd en is de batterij vaak (bijna) leeg. En als ze wel de tijd nemen voor zichzelf, voelen ze zich schuldig waardoor de lol er al snel af gaat. Of wanneer ze een grens stellen, maken ze zich zorgen dat de ander ze niet aardig meer vindt of boos wordt.
Vertrouw op jouw innerlijke goedheid (lees vooral het boek De meeste mensen deugen en doorbreek die innerlijke blokkades). Laat conditioneringen los en ontdek wat jij nodig hebt. De Self-Care Journal kan je daarbij helpen.
4. Vertrouw op jezelf
Vaak zijn we veel harder voor onszelf dan dat we voor anderen zijn. Het is tijd om die innerlijke criticus de mond te snoeren. Deze oefening kan je daarbij helpen.
‘5 dingen die ik leuk vind van/aan mezelf’
Schrijf minimaal 5 dingen op die je leuk vindt van of aan jezelf. En nu niet bescheiden zijn… Vind je het moeilijk om 5 dingen op te schrijven? Doe je best om er 5 neer te pennen (en weet dat deze oefening enorm veel voor jou kan doen).
Probeer om niet alleen uiterlijke kenmerken op te schrijven, maar ook de diepere laag (in jezelf) aan te boren. Is het nog steeds lastig? Denk dan eens aan mensen die je bewondert. Welke kwaliteiten hebben zij die jou aanspreken? En heb jij die zelf ook?
Doe dit een week lang elke dag, zodat je aan het einde van de week minimaal 35 dingen opgeschreven hebt. Ga vervolgens voor een spiegel staan terwijl je de lijst aan jezelf voorleest. Kijk niet naar wat er beter kan, maar focus je op hoe fantastisch je bent. En ja dat kan gek en oncomfortabel voelen, maar het kan je ook zomaar een heel krachtig gevoel bezorgen. Je mag sowieso enorm trots op jezelf zijn, omdat je inner work aan het doen bent!
Ik wens je alle zelfvertrouwen van de wereld toe!