Reiki

Wat is reiki en hoe helpt het jou?


Luister je liever dan dat je leest? Check dan deze aflevering van de podcast over dit onderwerp.

Wat is reiki?

Reiki is een vorm van alternatieve geneeswijze of spirituele therapie die gerelateerd is aan energy healing. De reiki practitioner of master werkt met het energieveld rond het lichaam van de cliënt en stuurt met zijn/haar handpalmen universele energie naar de cliënt. Reiki helpt bij het voorkomen of makkelijker genezen van aandoeningen. Energie kan vast gaan zitten in het lichaam. Deze (fysieke, emotionele, mentale of energetische) blokkades kunnen tot ziektes leiden. Reiki pakt de oorzaak aan en zorgt ervoor dat de energie weer gaat stromen en blokkades verdwijnen. Je kunt het vergelijken met acupunctuur, shiatsu en acupressuur. 


Reiki werkt niet met persoonlijke energie, maar met energie uit de kosmos. De universele energie wordt gebruikt om het netwerk van energiebanen in evenwicht te brengen en te houden. Dit gebeurt via de sub chakra’s in onze handpalmen. De energie kan door ons eigen lichaam en geest stromen, maar ook door die van iemand anders. Het kan door handoplegging en op afstand worden gestuurd. Omdat reiki werkt op basis van energie kan het niet alleen naar mensen worden gestuurd, maar ook naar dieren, planten, voorwerpen en situaties.


Misschien denk je nu ‘vet vaag reiki. Universele energie, handoplegging…’, maar wat doe je wanneer je bijvoorbeeld je knie stoot? Met je hand naar de pijnlijke plek gaan. Da’s reiki.Waar is reiki ontstaan?

Reiki is ontstaan in Japan. ’Rei’ betekent universeel en ‘ki’ betekent levensenergie. Mikao Usui ontwikkelde Usui Reiki Ryoho in 1922. Het wordt echter al zo’n 2.500 jaar beoefend. Het verhaal gaat dat Mikao Usui wilde uitzoeken hoe Jezus erin slaagde om via handoplegging mensen te genezen. 


In oude geschriften en documenten vond hij symbolen, informatie en verwijzingen naar Boeddha. Ze gaven echter geen antwoord op de vraag hoe Reiki precies werkt en stroomt. Hij besloot zichzelf 21 dagen lang te bezinnen en te vasten op de berg Kuramayama. Door 21 dagen te mediteren had hij het contact met de Reiki-stroom teruggekregen. Intuitief wist Mikao Usui hoe hij deze moest gebruiken. Ook stelde hij vijf Reiki leefregels op om een gezonde geest en levensinstelling te stimuleren. 


Mevrouw Hawayo Takata werd door een leerling van Mikao Usui behandeld. Ze werd ingewijd tot reiki meester en introduceerde het Usui System of Natural Healing in het Westen. Wat doet reiki voor je?

Reiki kan verschillende dingen voor je doen. Je kunt er je gezondheid mee verbeteren door het zelfhelend vermogen van het lichaam een boost te geven, maar je kunt het ook gebruiken op het vlak van persoonlijke ontwikkeling. Reiki kan je op mentaal vlak helpen om minder stress te ervaren en op emotioneel vlak door opgekropte gevoelens te verwerken. Het is dus een holistische methode die werkt op verschillende niveaus (lichamelijk, emotioneel en op zielsniveau).


Er zijn verschillende klachten waarbij reiki kan helpen:

 • Hoofdpijn/migraine
 • Hartklachten
 • Angstklachten
 • Depressie
 • Chronische pijnen
 • Vruchtbaarheidsproblemen
 • Autisme
 • Spijsverteringsproblemen
 • Vermoeidheidsklachten
 • Reflux, maagzuur en brandend maagzuur
 • Pijnlijke en stijve spieren en gewrichten
 • Reuma, artrose en artritis
 • Griep en verkoudheid
 • Infecties van de bovenste luchtwegen en vooral bronchitis
 • Huidproblemen, zoals huidveroudering, vlekjes, rimpels en kraaienpootjes, acne, eczeem, psoriasis en rosacea
 • Allerlei allergieën waaronder astma


Andere dingen waarbij reiki kan helpen zijn:

 • Meer ontspannen en minder stress ervaren
 • Minder pijn ervaren en sneller genezen
 • Beter slapen (ook bij huilbaby’s), meer focus en energie ervaren
 • Onderdrukte emoties vrij laten komen
 • De verbinding met je intuïtie/gevoel vergroten
 • Gifstoffen afvoeren en je immuunsysteem versterken
 • Doorbreken van oude patronen die je niet dienen


Laat reiki nooit de vervanger zijn van een medische behandeling. Je kunt het wel in aanvulling daarop gebruiken. Zo kan reiki je bijvoorbeeld helpen ontspannen of bijwerkingen van je behandeling verminderen. Welke soorten reiki zijn er?

Er zijn verschillende soorten reiki. Reiki Usui is de grootste stroming. 


REIKI USUI

Usui Reiki Rhyoho: werd door Japanner Mikao Usui ontwikkeld. Hij omschreef het als ‘zijn weg naar geluk, harmonie en geestelijke ontwikkeling’. Zijn vorm van reiki werd door de jaren heen ontelbare keren aangepast.


TERA MAI REIKI

Bij Tera-Mai Seichem reiki werkt men naast het element aarde ook met natuurelementen zoals water, vuur en lucht. Het pakt niet alleen de symptomen, maar ook de oorsprong van de klachten aan.


TUMMO REIKI

Tummo reiki gaat verder dan genezen. Spiritualiteit en de zogenaamde Kundalini energie vervullen in deze vorm van reiki een centrale rol. 


ANGEL REIKI

Bij Angel reiki speelt het spirituele aspect een opvallende rol. Men werkt hier vooral met de energie van krachtige dieren, engelen en aartsengelen. Deze behandeling bestaat uit zeven stappen die overeenstemmen en een bepaalde aura. Deze vorm van reiki brengt de nodige verlichting.


SHAMBHALA REIKI

Bij Shambhala reiki wordt persoonlijke groei en vrijheid nagestreefd. Het leert ons onze eigen mogelijkheden kennen. Shambhala is de meest laagdrempelige vorm van reiki. Hoe ziet een reikibehandeling er uit?

Je weet nu wat reiki is, maar wat gebeurt er nou precies tijdens een reiki healing? De behandeling vindt plaats in een rustige setting. Tijdens de reikibehandeling zit je (volledig aangekleed) op een comfortabele stoel of lig je op een behandeltafel. Zorg dat je makkelijke en loszittende kleding draagt.


De reiki healer stemt af op de universele energie en fungeert als doorgeefluik van die energie. De behandelaar plaatst zijn/haar handen op of net boven je hoofd, ledematen en torso. Die plaatsen komen overeen met onze zeven chakra’s. De vrijgekomen energie stroomt vervolgens door je lichaam. Per plek duurt dat ongeveer 3-10 minuten. De behandelaar houdt de aandacht op de energie. Als die op die plek stopt stromen, gaat hij/zij naar de volgende plek. 


Iedereen ervaart een reikibehandeling anders. Sommigen voelen de handen van de behandelaar koud worden, anderen juist warm of voelen tintelingen in hun lichaam. Je kunt een warm en heerlijk ontspannen gevoel ervaren tijdens en na de behandeling. Na de behandeling kan het gebeuren dat je hevig gaat transpireren, lawaaierige ingewanden krijgt, veel wil praten of emoties voelt (angst, verdriet, boosheid, blijdschap, …). Belangrijk om te weten is dat ook als je niets voelt de reiki haar werk heeft gedaan. Je mag erop vertrouwen dat je ontvangt wat je nodig hebt!


Omdat er met energie wordt gewerkt en er tijdens de behandeling giftige afvalstoffen worden afgebroken en afgevoerd is het goed om na een reiki healing veel water te drinken. Douchen kan ook helpen om de energie los te laten. Wat is reiki niet?

Er zijn vele misvattingen over reiki. Zo kan een reiki healer niet je gedachten lezen. Het is ook geen massage. Het kan wél gecombineerd worden, dus dat je een massage krijgt en reiki ontvangt. Nogmaals reiki is geen vervanging is voor klassieke geneeskunde, maar kan als aanvulling worden gebruikt. En het is ook geen wondermiddel is dat je van al je klachten afhelpt. Zo kan reiki kan bijvoorbeeld geen gebroken been genezen. Het wordt afgeraden om reiki te ontvangen kort na een hartinfarct (of bij iemand met een pacemaker) en kort voor of na een operatie. Iemand die een donororgaan heeft ontvangen dat nog niet geaccepteerd is door het lichaam of iemand die medicijnen slikt om het immuunsysteem bewust laag te houden, kan ook beter geen reiki krijgen. Medicijnen kunnen namelijk sneller kunnen worden afgevoerd door reiki. 


Het is ook goed om te weten dat een reikibehandeling niet werkt wanneer de cliënt:

 • Zich (on)bewust afsluit voor de reiki-energie;
 • Te hoge verwachtingen heeft en een bepaald resultaat wil bereiken;
 • Moeite heeft met de fysieke aanrakingen door de reiki healer.Wat kun je na een behandeling ervaren? 

Een reikibehandeling zorgt ervoor dat afvalstoffen sneller worden afgebroken en afgevoerd. Dat kan voor vervelende nevenwerkingen zorgen. Meestal verdwijnen die snel. Zo kun je na een behandeling bijvoorbeeld (veel) sterker reageren op het gebruik van alcohol. Ook kan het gebeuren dat je tijdelijk minder makkelijk inslaapt of slapeloosheid ervaart. Het is niet iets om je zorgen over te maken. Het betekent dat je lichaam zich ontdoet van alle afvalstoffen. Andere symptomen die dit met zich kan meebrengen, zijn:

 

 • Overmatig transpireren
 • Een onaangename lichaamsgeur verspreiden
 • Sterk gekleurde urine en een andere stoelgang ervaren
 • Je (heel) moe voelen
 • Prikkelbaar(der) zijn
 • Ontstekingen krijgenReiki bij jezelf

Na het volgen van reiki 1 kan een reiki practitioner zichzelf reiki geven en bij iemand anders door handoplegging. Het is ook mogelijk om reiki op afstand te ontvangen.Reiki op afstand

Vanaf reiki 2 kan een reiki healer anderen op afstand behandelen. Krijg je een reikibehandeling op afstand? Ook dan is het verstandig om makkelijke kleding te dragen die niet knelt. De reiki behandelaar gebruikt symbolen en mantra’s om de universele energie naar je toe te sturen.Ademwerk en reiki

Zelf vind ik dat breathwork en reiki een mooie combinatie vormen. Met de vorm van ademwerk die ik teach maak je vastzittende emoties/energie los. Reiki ondersteunt dat proces. Daarnaast kan het de intentie versterken die je tijdens de ademsessie zet. Het is dan ook niet voor niets dat ik deelnemers tijdens breathworksessies reiki (op afstand) stuur. Zelf tijdens een replay weet de reiki haar weg naar jou te vinden. It’s magic! Wil je zelf ervaren hoe krachtig de combinatie ademwerk en reiki is? Check dan of Breathe & Write of de Chakra Breathwork Serie iets voor jou is!