Mindset

Doe dit als je weerstand voelt tegen self care

Voel jij weerstand wanneer je aan self-care denkt? Gaan er misschien dingen door je hoofd als: “Daar heb ik de tijd niet voor”, “Wat een onzin” of “Dat heb ik niet nodig”. Voel je ergens wel de behoefte aan self-care? Doe dan deze dingen.


Luister je liever dan dat je leest? Check dan deze aflevering van de podcast over dit onderwerp.


Ergens weten we wel dat self-care ontzettend belangrijk is en toch vechten we ertegen. We gaan het uit de weg, ontkennen het of zeggen de afspraak met de masseur op het laatste moment af. Classic zelfsabotage. Want als we het druk hebben, is self-care vaak een van de eerste dingen die we uit de agenda schrappen, terwijl we het dan het hardste nodig hebben.

 

Redenen om niet aan self-care te doen


Er zijn vier redenen waarom we niet aan self-care doen. Je:

1. vindt (onbewust) dat je het niet verdient

Ooit heb je de beslissing genomen dat anderen voorgaan. Dat die belangrijker zijn dan jij. Hoe zich dat uit? Je brengt je moeder naar therapie en zegt je eigen afspraak af. Je werkt over voor je baas, op je trouwdag of je gaat met een collectebus langs de deur, terwijl je daar een schurfthekel aan hebt (want je durfde geen nee te zeggen toen ze je vroegen).

 

2. vindt het spannend om te vertragen

Druk bezig zijn is een goede afleidingsmanoeuvre om niet te hoeven voelen. Want eerlijk is eerlijk it sucks om gevoelens van verdriet, eenzaamheid en angst toe te laten. Dus vul je je agenda met afspraken zodat je niets hoeft te voelen, of vul je jezelf met eten, shoppen, alcohol, drugs, … 

 

Maar negeren lost niets op. Het gevoel zit er nog. Het ligt ergens opgeslagen in jouw lijf. Te wachten totdat het een keer naar buiten komt. Spring je ineens om niets uit je vel, barst je tijdens een massage in huilen uit of krijg je een diagnose van je dokter te horen. Maar zo ver hoeft het niet te komen… Kies voor jezelf. Kies voor self-care. En vraag hulp als dat nodig is om die klote gevoelens toe te kunnen laten om ze vervolgens los te kunnen laten. Mijn programma’s Schrijf jezelf beter en Breathe & Write kunnen je erbij helpen.

 

3. durft niet om hulp te vragen

Want je collega’s zijn ook allemaal overwerkt, er is geen budget voor een nieuwe collega of er komt een mega deadline aan. En dus zet je nog een tandje bij, terwijl je al maanden op je tandvlees loopt. Of misschien ga je nog liever dood dan dat je de hulp inschakelt van een life coach, therapeut of arts. Linksom of rechtsom… je hebt self-care nodig. De leidende merrie in een kudde zal altijd eerst voor zichzelf zorgen. Zij weet dat ze alleen dan goed voor de andere paarden kan zorgen. En wat doen wij? Voor iedereen zorgen, behalve voor onszelf. Er moet een goede balans zijn tussen zorgen voor anderen en zorgen voor jezelf. Zolang die er niet is, ben jij er de dupe van. En uiteindelijk die ander ook… want als jij uitvalt op wie komt het dan neer?

 

4. hebt jezelf geen toestemming gegeven om aan self-care te doen

Het klinkt misschien stom om te doen, maar jezelf daadwerkelijk toestemming geven om aan self-care te doen, kan al het verschil maken. En je kunt het NU meteen doen. Leg je hand op je hart en zeg tegen jezelf: ik geef mezelf toestemming om aan self-care te doen.

 

Hoe voelt dat? Ging er een gevoel van opluchting door je heen? Of misschien wel dikke vette paniek? Want nu heb je jezelf toestemming gegeven, maar waar moet je in hemelsnaam beginnen? No worries! I’ve got your back! Schrijf je nu meteen in voor mijn gratis Self-Care Challenge. Je krijgt 30 dagen lang een e-mail van mij met daarin opdrachten/uitdagingen die jou helpen bij het vergroten van je self-care. Je aanmelden voor de gratis challenge kan op deze pagina.