Journaling

Journaling mythes ontkracht

Iedereen die met persoonlijke ontwikkeling bezig is, weet dat je ergens van bewust zijn de start is van het veranderingsproces. Maar hoe doe je dat nou? Hoe word je je bewust van je eigen gedachten, patronen en belemmerende overtuigingen? Hoe maak je het onbewuste bewust? Door te journalen. Journaling is een ontzettend krachtige tool die je veel kan brengen, waaronder mega inzichten. Het kan je ook helpen bij het blootleggen van belemmerende overtuigingen en patronen.

 

Er is een aantal mythes over journalen die mensen ervan weerhoudt deze supersonische tool in te zetten. Ik ontkracht ze graag voor je, zodat ook jij de magie van journaling kunt gaan ontdekken.

 

Mythe nummer 1: je moet het elke dag doen om effectief te zijn

Dit is zooo niet waar en kan zo’n enorme drempel opwerpen om er mee te beginnen. Bij journaling draait het om JOU. Jij bepaalt wanneer je het doet, hoe vaak je het doet en hoe veel je schrijft. Heeft elke dag journalen impact? Absoluut. Er zijn niet voor niets talloze mensen die bijvoorbeeld zweren bij de morning pages. Maar het is geen verplichting… Heeft een keer per week journalen überhaupt effect? 100%! Het belangrijkste is dat je begint.

 

Mythe nummer 2: je moet het op een bepaalde, vaste manier doen

Nope. Er is geen goede of verkeerde manier waarop je kunt journalen. Je kunt werken met schrijfsuggesties of journaling prompts. Da’s vooral heel fijn als je geen idee hebt hoe te beginnen. Maar je kunt ook gewoon pen en papier pakken en beginnen met schrijven. Laat de woorden stromen. Deze tips kunnen je daarbij helpen. Je hoeft ook niet elke keer dezelfde formule te gebruiken. Je kunt de ene keer freewriten en de volgende keer een journaling prompt gebruiken. De keuze is aan jou.

 

Mythe nummer 3: het duurt te lang

Je leven is al hectisch genoeg. Waar haal je in hemelsnaam de tijd vandaan om nóg iets aan je to dolijst toe te voegen? I get it. Maar het mooie is dat journalen helemaal niet veel tijd hoeft te kosten. Met 5 minuten per dag kun je al mega resultaten bereiken. Wat zeg ik? Zelfs met een minuut al. Bijvoorbeeld door elke dag op te schrijven waar je dankbaar voor bent. En weet je wat helemaal tof is… als je dat een tijdje doet en je antwoorden terugleest, voel je zo’n golf van dankbaarheid door je heen stromen. Alleen al daarvoor zou je het willen doen. 

 

Journals

Journalen… ik doe het al mijn hele leven, op mijn manier. Soms door te freewriten, soms door journaling prompts te gebruiken. Voor iemand die zo van journalen houdt, is het best gek dat het zo lang duurde voordat ik mijn eigen journals ontwikkelde. Maar ze zijn er! Je kunt kiezen uit het dankbaarheidsdagboek, de Self Care Journal of de Self Love Journal. Of kies de journal bundel. Bestel de Self-Care & Self Love journal en krijg het dankbaarheidsdagboek gratis