Creatief/helend schrijven

Hoe laat je pijnlijke emoties los?

Woede, verdriet, angst… we hebben het allemaal wel een keer gevoeld. Vaak willen we deze ‘negatieve’ gevoelens niet ervaren en focussen we op ons blij voelen. Je gevoelens ontkennen, kan op termijn tot (grote) problemen leiden. Hoe je pijnlijke emoties loslaat, lees je in dit artikel.


Luister je liever dan dat je leest? Check dan deze aflevering van de podcast over dit onderwerp.


Wat zijn emoties?​

​Simpel gezegd zijn emoties energie – energie in beweging. De bedoeling van emoties is dat ze in beweging blijven. En niet dat ze in je lichaam opgeslagen worden en voor pijn en lijden zorgen. We zijn vaak zo bang voor negatieve emoties dat we ze wegdrukken. Waarom eigenlijk? Uit onderzoek blijkt dat een heftige emotie gemiddeld 90 seconden duurt. Als je die emoties dus anderhalve minuut écht doorvoelt, stromen ze door je lijf heen en verwerk je ze.


​Wat is het doel van emoties?

Het doel van emoties is om je specifieke informatie te geven over hoe jij je voelt. Met het risico zweverig te klinken: ervaar je positieve emoties dan leef je volgens je higher self/ziel. Ervaar je negatieve emoties dan leef je vanuit je ego.

Stel dat jij het bijvoorbeeld altijd druk hebt, niet goed voor jezelf zorgt en anderen altijd voor laat gaan, dan is de kans heel groot dat je ervaart dat je niet lekker in je vel zit. Je kunt ook letterlijk lichamelijke klachten ervaren. Mensen denken vaak dat de lichamelijke klacht opgelost moet worden (met therapie of medicijnen), terwijl ze daarmee aan het werkelijke probleem voorbijgaan.

De kunst is om even stil te staan bij jezelf en je niet te focussen op de boodschapper (de emotie of lichamelijke klacht), maar jezelf af te vragen wat die boodschap jou probeert te vertellen. Dat kan zijn dat je beter voor jezelf mag zorgen, moet stoppen met die baan waar je doodongelukkig van wordt of afstand neemt van die vriend(in) die jou steeds ‘leegzuigt’.

​​

Wanneer jij naar je gevoel luistert en niet meer wegloopt voor je emoties, maar ze als gids gaat gebruiken, kunnen er mooie dingen gebeuren in je leven. Negeren hoe je je voelt, zorgt ervoor dat er zich alleen maar meer emoties in je lijf opslaan. Voor je lichaam voelt het alsof het een geheim moet bewaren. Vergelijk het met een kurk die je onder water probeert te houden. Het kost energie om dat te doen. Op het moment dat je de kurk loslaat, kun je die energie voor andere dingen gebruiken. Helaas zijn er mensen die jarenlang proberen om die kurk onder water te houden.

​​

Veel mensen weten niet hoe ze met pijnlijke emoties kunnen omgaan, simpelweg omdat ze niet leren hoe ze dat kunnen doen en de juiste tools er niet voor hebben. Dat is precies waarom ik Schrijf jezelf beter heb ontwikkeld: om mensen te helpen hun gedachten en gevoelens te begrijpen, zodat ze zichzelf beter kunnen schrijven.

Schrijven, tekenen, mediteren en breathwork (ademwerk) zijn voorbeelden van dingen die je kunt inzetten om jezelf te helen en je leven (compleet) te veranderen. Ze helpen je om jezelf te leren kennen en op jezelf te vertrouwen. Vaardigheden waar je de rest van je leven profijt van hebt.


​Wat is het nut van pijnlijke emoties?

Pijnlijke emoties laten ons weten hoe het met ons gaat en of we dingen doen die bij ons passen, of niet. Of zoals ze in de spirituele wereld zeggen: of je in alignment leeft met wie je werkelijk bent. Als je er op die manier kunt kijken, kun je een pijnlijke emotie als een cadeautje bekijken. Het is een signaal dat je iets ervaart dat niet goed voor je is (en je dus actie kunt ondernemen in de richting die wel goed voor je is). Elke emotie brengt een boodschap over. De vraag is of jij ernaar wilt luisteren….

Wij leven in een maatschappij waar medicijnen een hoofdrol spelen. Artsen zien emoties als iets dat zich in de hersenen afspeelt en met een pil opgelost kan worden. Ze gaan in mijn ogen helaas vaak voorbij aan de onderliggende oorzaak. Een pil is het plakken van een pleister, zonder je af te vragen hoe de wond is ontstaan. Dat werkt op de korte termijn, maar voorkomt niet dat er een nieuwe wond ontstaat of de bestaande wond gaat zweren.

Wanneer jij naar binnen durft te keren en je pijn in de ogen durft te kijken, kun je een begin maken met loslaten. Dingen die daarbij voor mij ontzettend goed werken, zijn schrijven, mediteren en ademwerk (breathwork). Wat voor mij werkt, hoeft voor jou niet te werken. Ga op zoek naar tools die jou helpen helen. Mocht je het gevoel hebben dat schrijven voor jou een goede tool is, check dan deze pagina. Dit programma geeft je simpele, maar sterke tools die jou helpen om vervelende gebeurtenissen (en daarmee opgeslagen emoties) los te laten. Door los te laten, heb je letterlijk meer energie waardoor je je lichter, vitaler en energieker voelt.

Pijnlijk emoties loslaten, hoe doe je dat?

1. Sta open voor de emoties en accepteer de pijn die je voelt

​Wat vaak gebeurt is dat mensen weerstand voelen bij het doorvoelen van negatieve emoties waardoor ze ervoor weglopen en de emoties zich in het lijf opslaan. Pijnlijke emoties zijn niet negatief, verkeerd of zwak. En ze onderdrukken is niet de manier om ermee om te gaan. Doorvoel ze (90 seconden gemiddeld, weet je nog)… Da’s in het moment misschien niet makkelijk, maar zorgt er wel voor dat je op de lange(re) termijn erger voorkomt. Je gevoelens over een situatie accepteren, zorgt er ook voor dat je een begint maakt met het accepteren van de situatie zelf.

​​

Vertrouw erop dat je deze gevoelens met een goede reden ervaart en dat je niet meer op je bordje krijgt dan dat je aankunt. Alleen die gedachte al kan voor veel rust zorgen.


2. Doorvoel de pijn, zodat je die kunt helen

​Positiviteit is niet het negeren van pijn, maar jezelf ervoor openstellen en het aanvaarden. Wanneer je dat doet, ontstaat er ruimte voor oplossingen, veranderingen en het helen van jezelf.

3. Luister naar de onderliggende boodschap en onderneem actie

​Sommige mensen zijn eraan gewend om in survival mode te leven en continu pijn te voelen. Geluk en plezier ervaren, kan dan heel gek voelen en zelfs tot schuldgevoelens leiden. De kans is heel groot dat iemand zichzelf gaat saboteren om toch weer pijn te voelen. Puur en alleen omdat dat gevoel vertrouwd is. Daarom is het ook zo belangrijk om de oorzaak aan te pakken en niet alleen maar een pleister te plakken. Durf met je schaduwen te gaan dansen.

Wil jij je gelukkiger en blijer voelen? Keer naar binnen en kijk je pijn diep in de ogen, zodat je die vervolgens kunt loslaten. Er zit ontzettend veel wijsheid in jou en je lichaam is gemaakt om jou te helpen jezelf te helen. Jij hebt alles in je!

Kun je hulp bij dat proces gebruiken? Kijk dan eens of Schrijf jezelf beter iets voor jou is.