Stress? Doe dit om het te verminderen!
Dat er geen dinosaurussen en tijgers meer rondlopen om tegen te vechten en aan te ontsnappen, wil niet zeggen dat we geen stress meer ervaren. In tegenstelling juist. Wij ervaren waarschijnlijk meer stress dan onze voorouders deden. De continue prikkels, deadlines en onzekerheid waarin we leven (hallo corona!) doen iets met je. Zo kan te veel stress je bijvoorbeeld minder productief maken, je geluksgevoel verminderen én letterlijk ziek maken. Hoe zorg je ervoor dat je stress vermindert? Houd een stress logboek bij. Benieuwd naar wat het is en hoe je het toepast? Lees dan snel verder!
Luister je liever dan dat je leest? Check dan deze aflevering van de podcast over dit onderwerp.
Het bijhouden van een stress logboek is een krachtige manier om meer grip te krijgen op je emoties en je leven in het algemeen. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken wereldwijd tonen aan dat over je emoties schrijven je letterlijk kan helpen om jezelf beter te schrijven. Mijn online programma Schrijf jezelf beter is op dit principe gebaseerd.
Inzicht in patronen krijgen
Schrijven helpt je om het onbewuste bewust te maken. Je krijgt inzicht in je patronen. En dat is nodig om überhaupt iets te kunnen veranderen aan de situatie. Op basis van de inzichten die je opdeed, kun je andere keuzes maken en je leven veranderen. Dit geldt op allerlei gebieden en dus ook voor stress(management).
Twee stappen journaling proces
Het proces dat ik met je ga delen bestaat uit twee stappen. Het eerste deel is het ‘tracken’ van je stress. Het tweede deel is het journaling aspect. Tijdens de tracking fase ga je bijhouden wanneer je stress ervaart en hoe je erop reageert en ermee omgaat. Dit geeft je inzicht in jouw patronen rondom stress. Zijn er gemene delers, triggers die steeds terugkeren of zijn het opzichzelfstaande dingen waardoor jouw stressniveau hoger was dan de Himalaya?
Deel 1: stress logboek bijhouden
Een stress logboek bijhouden is simpel: noteer de datum en hoeveel stress je die dag hebt ervaren. Het makkelijkste is om dit te doen aan de hand van een cijfer tussen de 1 en 10. Een 1 is wanneer je weinig stress hebt ervaren en een 10 is wanneer je een mega stressvolle dag hebt gehad. Stel jezelf ook de vraag wat deze cijfers voor jou betekenen. Da’s natuurlijk hartstikke subjectief, maar je dag een cijfer geven, gaat je wel helpen om patronen te zien. Stijgt het cijfer, daalt het of blijft het gelijk?
De oorzaak
En noteer waardoor je stress hebt ervaren. Was het je collega die een belangrijke presentatie verprutste, die lekke band waardoor je te laat op je werk kwam of een ziek kind waardoor je hele schema in de war raakte? Probeer nog een laag dieper te gaan. Welk gevoel speelde daarin mee? Maakte je je zorgen, voelde je je gevangen, overweldigd of werd er te veel van je gevraagd?
De samenhang
Een ander aspect waar je naar kunt kijken is of het samenhangt met een bepaalde gebeurtenis in je leven? De periode net nadat mijn schoonzus de diagnose acute leukemie kreeg, was enorm stressvol. De onzekerheid en de machteloosheid die ik voelde, zorgden voor een enorme piek. De wetenschap dat het daardoor kwam, gaf rust. Ik kende de oorzaak van mijn stress en kon gericht op zoek gaan naar oplossingen om mijn stress te verminderen. Bijvoorbeeld door met mensen over de situatie te praten, erover te schrijven of eens flink te janken.
De symptomen
Een volgende punt dat je kunt meenemen in je stress logboek is de symptomen die je hebt ervaren. Dat kan fysiek zijn, zoals gespannen spieren of oppervlakkig ademhalen, maar het kan ook een emotionele reactie zijn. Denk aan gevoelens als frustratie, woede, wanhoop of teleurstelling.
Er gebeuren stressvolle dingen in je leven, daar is geen ontkomen aan. Soms heb je daar controle over en soms ook helemaal niet. Een onverwachte rekening, iemand in je omgeving wordt ziek of je hebt ineens te maken met een wereldwijde pandemie… Je hebt er geen invloed op dat het gebeurt, wel hoe je erop reageert.
Soms heb je wel invloed op situaties die voor stress zorgen. Die naderende deadline omdat je het werk steeds hebt uitgesteld of stress op de weg omdat je te laat van huis vertrok. Dat zijn dingen waarop je invloed hebt en die je kunt veranderen om je stressniveau te verlagen. Ook dit is iets wat je in je stress logboek kunt noteren: had ik wel of geen controle?
Door het bijhouden van een logboek kan het zomaar zijn dat je ontdekt veel meer stress te ervaren in je leven dan je altijd dacht. Tot die conclusie komen, hoeft niet erg te zijn. Juist niet. Het geeft je de kans om stukje bij beetje je stress te verlagen en lekkerder in je vel te zitten.
Deel 2: journalen
De tweede stap is journalen. Journalen is een enorm krachtige manier om je gedachten te ordenen en wat je dwars zit van je af te schrijven. Wat je opschrijft hoeft niet logisch te zijn, dat zijn je emoties vaak ook niet. Je kunt zonder filter over je emoties, frustraties en onzekerheden schrijven. Je emoties de ruimte geven, zorgt ervoor dat ze niet vast gaan zitten in je lichaam en da’s een stuk gezonder. Dus lucht je hart, tell it like it is. Puur en rauw. Niemand die het ziet. Niemand die er een mening over heeft. It is for your eyes only. Op die manier schrijven kan zo ontzettend bevrijdend zijn.
Maak ik het niet erger door erover te schrijven? Het kan zijn dat je de emoties op het moment dat je schrijft sterker voelt, maar da’s in mijn ogen nog altijd beter dan ze wegduwen. Vroeg of laat krijg je er toch mee te maken. Vaak komt het dan op onverwachte momenten. Barst je ineens om niets in huilen uit of spring je om iets onbenulligs uit je vel. Of uit het zich in de vorm van klachten of een ziekte. In een veilige omgeving schrijven zorgt ervoor dat je je emoties doorvoelt en los kunt laten.
Gebruik je journal om te ontdekken hoe je je voelt, dingen van je af te schrijven en inzichten te krijgen. Die inzichten kunnen je helpen om te ontdekken wat jij nodig hebt om minder stress te ervaren. Misschien is het dat je meer tijd nodig hebt voor een project op je werk, dat je partner iets meer in huis doet of je een avond in de week me-time hebt om aan self-care te doen.
De kracht van een stress logboek
De kracht van het bijhouden van een stress logboek en erover journalen is dat je jezelf er beter door leert kennen. Als jij lekkerder in je vel zit, kun je er ook op een ander niveau voor jezelf en anderen zijn. En ja, misschien betekent het dat je een ongemakkelijk gesprek met je baas moet hebben over de werkdruk die je ervaart. Maar hoe fijn is het als je daarna met meer plezier naar je werk toegaat?
Wil je meer? Check dan mijn journals, Schrijf jezelf beter of Breathe & Write.
Tip: Ben je op zoek naar toffe (duurzame) notitieboekjes? Check dan deze blog: https://nannekevandrunen.nl/blog/post/duurzame-notitieboekjes.